Instellingen

West-Safari: Stompwijk restaureert gemaal de Antagonist

STOMPWIJK - De restauratie van gemaal de Antagonist in Stompwijk vordert gestaag. Dat laat de aannemer dinsdag weten aan verslaggevers van de West-Safari. Zij gaan elke dag op zoek naar de beste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl.

‘Het is nog een flinke klus om het oorspronkelijke stoomgemaal te restaureren, want het was in erg slechte staat', vertelt aannemer Pel ’t Lam. ‘We zijn nu een kleine twee maanden bezig en over een week of zes is het weer helemaal in de oude staat te bewonderen.’

Het oorspronkelijke stoomgemaal werd gebouwd om de Starrevaart en de Damhouderpolder te bemalen. De Antagonist werd in 1882 gebouwd ter vervanging van een drietal windmolens. Het water van het gemaal werd geloosd op de Vliet.

Stoommachine vervangen door dieselmoter

In 1930 werd de stoommachine vervangen door een Crossley dieselmotor. In 1999 werd het gemaal buiten werking gesteld na de bouw van een nieuw automatisch werkend gemaal.

De muren van de Antagonist krijgen nieuwe voegen. Dat voegen is nog niet zo makkelijk als het eruit ziet. 'Het duurt zeker een jaar of vier voordat je dat goed kan', zegt John van Zaal die ermee bezig is. 'En je moet blijven werken, want doe je het twee weken niet dan ben je de hele ‘feel’ kwijt.'

Zodra de restauratie klaar is gaat het gemaal weer draaien.

West-Safari

Heb je ook een leuk onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.