Uniek! College Leiden haalt de eindstreep

Lenferink
Lenferink
LEIDEN - Voor het eerst in jaren lijkt het Leidse college van burgemeester en wethouders de hele politieke periode van vier jaar uit te gaan zitten. Dat lukte voor het laatst in 1978, memoreerde burgemeester Henri Lenferink maandagavond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.
Leiden kent turbulente politieke periodes. In 2007 trok de SP de stekker nog uit de politieke samenwerking met PvdA, ChristenUnie en GroenLinks na ruzie over de route van de lightrail, RijnGouwelijn. Twee wethouders stapten op. Een paar jaar later trok GroenLinks zich terug uit het college. Onenigheid was er toen over de bouw van een tijdelijke parkeergarage.
Even dreigde het huidige college in 2011 de eindstreep ook niet te halen. Door een rekenfout bespaarde de gemeente Leiden een aantal miljoen euro minder dan gedacht. De oorzaak zat in de vuilnisdienst. Die is zelfstandig geworden waardoor 7,1 miljoen euro zou worden bespaard. Dat bleek later maar 4,3 miljoen euro te zijn. Er was een kostenpost vergeten.

Geblunder

In 2012 kwam de positie van wethouder Robert Strijk onder druk te staan door geblunder bij zijn afdeling financiën. De gemeente Leiden bleek 6 miljoen euro minder reserve te hebben dan gedacht door een fout. In een financieel voorstel aan de raad waren een plus- en minteken verwisseld.
In maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Vooralsnog zijn er nog geen signalen uit de Leidse politiek dat het voor die tijd mis gaat met het ‘huwelijk’ tussen D66, VVD, CDA en SP.