Hagenaars: Ruzie in PVV en PvdA tast betrouwbaarheid politiek aan

Stadhuis Den Haag
Stadhuis Den Haag
DEN HAAG - De interne conflicten en afsplitsingen in de Haagse fracties van de PVV en de PvdA, tasten de betrouwbaarheid van de politiek aan. Dat vindt 74 procent van de Hagenaars. Verder wil meer dan de helft van de Hagenaars, 51 procent, de PVV niet in het volgende college.
Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder ruim zeshonderd inwoners in opdracht van D66 in Den Haag.
De afgelopen vier jaar stapten vier PVV-raadsleden uit onvrede uit de fractie. Dat zijn Paul ter Linden, Marjolein van de Waal, Arnoud van Doorn en Richard de Mos. Ter Linden en De Mos zijn als eenmansfractie verdergegaan en Van Doorn heeft zich bij de moslimpartij Partij van de Eenheid aangesloten. Van de Waal is helemaal vertrokken uit de gemeenteraad.
Cultuurpaleis
Bij de PvdA vertrok het raadslid Mustafa Okcuoglu naar GroenLinks omdat hij zich niet kon vinden in het standpunt van zijn partij over de bouw van het nieuwe cultuurpaleis op het Spuiplein. De PvdA stemde na een emotionele discussie in de partij voor het cultuurpaleis. PvdA-raadslid Verspuij bleef in de fractie maar stemde tegen het cultuurpaleis.
Deze conflicten zijn slecht voor het vertrouwen in de politiek, staat in het onderzoek. Op de stelling: ‘Partijen als de PvdA en de PVV hebben in Den Haag de afgelopen vier jaar veel te maken gehad met interne conflicten en afsplitsingen. Dat tast de betrouwbaarheid van de politiek aan’, antwoordde 33 procent ‘zeer meer eens’ en 41 procent ‘mee eens’. Met de stelling is 6 procent het oneens 2 procent is het daar zeer mee oneens.

Coalitie

Op de stelling ‘Ik vind dat de PVV in de volgende coalitie en in het stadsbestuur moet’,  is 9 procent het oneens en 43 procent zeer mee oneens. 16 procent is het er ‘zeer mee eens’ en nog eens 16 procent antwoordde ‘mee eens’.
Ondanks deze uitslag komt de PVV als grootste partij uit de bus in de peiling van De Hond. Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden, krijgt de PVV acht zetels, gevolgd door de PvdA met zeven. De PvdA verliest drie zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2010 en de PVV blijft gelijk. D66 wint een zetel en gaat van zes naar zeven. De VVD verliest twee zetels en zou uitkomen op vijf zetels.

Eerdere peiling

Enkele weken geleden bleek uit een opiniepeiling van TNS NIPO ongeveer hetzelfde. Dit onderzoeksbureau concludeerde dat de PVV en de PvdA nagenoeg gelijk zouden eindigen met beide acht zetels. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 19 maart.