Nieuwkoopse boswachter: ‘supertrots op otter’

NIEUWKOOP - Boswachter John Pietersen van de Nieuwkoopse Plassen is supertrots op het feit dat de otter na dertig jaar terug is in het gebied. Een bewegingscamera heeft het beest gespot.
‘Met dank aan de ecologische hoofdstructuur waardoor natuurgebieden nu met elkaar verbonden zijn, heeft het beest de plassen kunnen bereiken. ‘ Voor zover bekend is het er nu één, maar er is grote kans dat anderen hem zullen volgen zodat er wellicht gepaard kan worden' hoopt de boswachter.

Bedreiging

Een grote bedreiging vormen wel de wegen rond de plassen. De otter is namelijk erg reislustig. ‘Er moeten eigenlijk rasters langs de wegen geplaatst worden en ottertunnels onder de wegen gegraven' aldus Pietersen.
In het gebied zijn op verschillende plekken camera's geplaatst. Dat gebeurde nadat er uitwerpselen van vermoedelijk de otter werden gevonden. Eén van die camera's heeft de otter nu vastgelegd. Het dier is nu te zien in een filmpje dat door Natuurmonumenten op YouTube is gezet.
Volgens Natuurmonumenten betekent de terugkeer van de 'ambassadeur van de zoetwaternatuur' dat het goed gaat met de Nieuwkoopse Plassen.