Zwaargeblesseerde Dakarcoureur Senn van Basel gedwongen naar huis

Humphrey Senn van Basel in de Dakar
Humphrey Senn van Basel in de Dakar
DEN HAAG - Motorrijder Humphrey Senn van Basel heeft gedwongen opgegeven in de Dakarrally in Zuid-Amerika. Hij is door de directie naar huis gestuurd, nadat hij behalve aan zijn schouder ook aan zijn been geblesseerd raakte.
De Hagenaar brak dinsdag zijn sleutelbeen, toen hij met zijn motor tegen een rotsblok knalde. De oud-kickbokser weigerde dinsdagavond naar de dokter te gaan, zodat niemand hem kon vertellen dat hij naar huis moest.
Met een paar stevige pijnstillers achter de kiezen begint hij woensdag toch aan de derde etappe. Sturen lukt echter niet meer met zijn armen. Daarvoor gebruikt hij zijn voeten, maar ook dat gaat mis. 'Ik reed door een geultje en strekte mijn been uit om bij te sturen. Ik bleef haken in het zand en verdraaide mijn been', zegt Senn van Basel.

Gedwongen naar de helikopter

Maar ook dat is niet voldoende om de moraal van de spierbundel te breken.  Dakardirecteur Etienne Lavigne moet hoogstpersoonlijk Senn van Basel dwingen te stoppen. Halverwege de etappe wordt hij in een helikopter gezet.
Senn van Basel vliegt waarschijnlijk woensdag al terug naar de Dominicaanse Republiek, waar zijn vriendin woont. 'Ik kan, nu ik toch moet herstellen, rustig wachten tot over een maandje of twee onze baby wordt geboren. Dat is eigenlijk ook veel belangrijker dan de rally', realiseert de motorrijder zich uiteindelijk toch.