Instellingen

Familie ten einde raad om vermiste Tom

RIJNSBURG - De familie Van der Plas uit Rijnsburg is ten einde raad. Al twee weken wordt hun vijf jaar oude Labrador Tom vermist. Een grote zoekactie in het duingebied tussen Katwijk en Wassenaar ten spijt, is het dier nog niet gevonden. De gemeente Katwijk roept via Twitter op om naar Tom uit te kijken.

Bij het uitlaten van de hond op 28 december gaat het mis. Langs het Additioneel Kanaal in Rijnsburg verdwijnt Tom het water in. Martine van der Plas duikt hem via het struikgewas achterna het water in, maar raakt de hond kwijt. Eenmaal op het droge, is Tom in geen velden of wegen te bekennen.

In paniek weggerend

“Het is een hele energieke hond”, vertelt eigenaar Frits van der Plas. “Hij kan makkelijk dertig kilometer per dag afleggen en is de dag van de verdwijning waarschijnlijk in paniek weggerend omdat hij mijn vrouw niet meer zag.” Zij lag immers in het water, aldus Van der Plas.  Tom is een zwarte Labrador, met een grijs sikje en hij droeg bij de verdwijning een rood tuigje.

De familie heeft de afgelopen dagen veel hulp gekregen. Zo hielpen volgens Van der Plas de politie en brandweer met zoeken in het kanaal, gaf Staatsbosbeheer toestemming om het duingebied uit te kammen en is er een speurhond ingezet. En ondanks meer dan tweeduizend volgers op een speciale Facebookpagina en  honderden telefonische tips, is de hond onvindbaar.

Gezonde hond

De baasjes geven niet op, want ze denken dat Tom nog steeds in leven is. “We hebben drie duidelijke tips over onze hond binnengekregen. Hij zou voor het laatst op 3 januari gezien zijn in het duingebied tussen Katwijk en Wassenaar. Het is een gezonde hond, dus die redt zich wel een tijdje.”