Delft zet 'lokjongeren' in bij alcoholcontroles in horeca

REGIO - DELFT- Horecaondernemers in Delft willen voortaan 'lokjongeren' inzetten bij onaangekondigde alcoholcontroles. De gemeente Delft heeft hiervoor al goedkeuring gegeven. Per 1 januari 2014 is de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen kopen en in bezit mogen hebben, veranderd van 16 in 18 jaar.
Het idee van de zogenoemde ‘mystery guests’ komt van horecaondernemers in de studentenstad. Volgens Jon Cornelese, vicevoorzitter van het  Delftse bestuur van de koninklijke horeca Nederland, willen de ondernemers zelf een bijdrage leveren aan scherpe controle van handhaving van de nieuwe leeftijdsgrens. Zij willen dit doen in samenwerking met  Bureau Horeca Bijzondere Wetten.

Inleg per kroeg

De onaangekondigde controles moeten zes keer per jaar plaatsvinden, zonder dat ook de horecabazen ervan afweten. Ondernemers die meewerken aan de verrassingscontroles, doen een inleg van 700 euro per jaar. Als bij een controle blijkt dat ze zich niet houden aan de nieuwe regel, voor verkoop van alcohol, verliezen zij een deel van de inzet.Volgens Cornelese is er onder de horecaondernemers aardig wat animo voor dit plan. ‘De deelname aan deze samenwerking is nog altijd beter dan een boete van 1600 euro riskeren’.
Wanneer de nieuwe vorm van controle in kan gaan is nog niet bekend. Op dit moment worden de laatste juridische puntjes op de i gezet.

Polsbandjes

Een ander idee voor extra controle van de alcoholhandhaving is het uitdelen van polsbandjes voor alle jongeren van 18 jaar die een café of kroeg bezoeken. Aan de polsbandjes moet het duidelijk te zien zijn wie alcohol mag kopen. ‘Dit idee staat nog in de kinderschoenen’ zegt Cornelese. ‘Het moet nog verder uitgewerkt worden.’