Veel kritiek op zweefbrug in Scheveningen

Zweefbrug
Zweefbrug
DEN HAAG - De bouw van een grote zweefbrug over de haven van Scheveningen kan vooralsnog niet rekenen op enthousiaste steun in de Haagse gemeenteraad. Zowel de oppositie- als coalitiepartijen hebben grote vraagtekens over de financiën en de haalbaarheid van het ambitieuze project van wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling), bleek woensdag tijdens een commissievergadering.
De gemeente Den Haag werkt al jaren aan plannen om het gebied rond de haven aantrekkelijker te maken. Op het voormalig Norfolkterrein moeten woningen en bedrijvigheid komen. Op het noordelijk havenhoofd komen onder meer een hotel, restaurants en de attractie Fish. Norder hoopt dat de brug ervoor zorgt dat mensen ‘een rondje haven gaan doen’. Nu vormt de havenmond daarvoor nog een barrière.
De brug met een ‘zwevende veerpont’ zou daaraan een einde moeten maken. Bezoekers kunnen dan hangend in een bakje voor 2,50 euro naar de overkant. Wie gratis de oversteek wil maken, moet een zestig meter hoge trap beklimmen om via de bovenkant van de brug naar de andere kant van het water te gaan.

Kosten hoger dan gepland

De gemeente had drie miljoen euro gereserveerd voor het plan. Via een Europese aanbesteding werden bedrijven uitgenodigd om met ideeën te komen. Trekwerk BV. kwam met het goedkoopste plan. Dat kost de gemeente echter alsnog 6,5 miljoen. Toch vindt Norder dat wel te verdedigen. Hij stelde dat de gemeente de kosten te optimistisch had geraamd en dat een goede verbinding nu eenmaal geld kost.
De gemeenteraad heeft echter grote twijfels. De PvdA, de grootste partij van Den Haag, vindt de kosten wel erg hoog ten opzichte van het geschatte aantal mensen dat er jaarlijks gebruik van gaat maken: 150.000. Ook zei raadslid Jos de Jong dat hij twijfels heeft over de constructie en of mensen inderdaad wel bereid zijn om 2,50 te gaan betalen voor de oversteek.

VVD wil onderzoek naar wind

De VVD wil dat er nog een onderzoek komt naar de winstromingen die de brug veroorzaakt. De scheepvaart en de surfers mogen er geen nadelige gevolgen van ondervinden, stelt raadslid Rob van de Laar. Ook had hij via gegevens van de Kamer van Koophandel ontdekt dat Trekwerk een tamelijk bescheiden onderneming is, met nog niet veel ervaring met het bouwen van bruggen en al helemaal niet met het exploiteren ervan.
De oppositie in de raad ziet helemaal niets in het voorstel. ‘Dit kan geen serieus plan zijn,’ verzuchtte bijvoorbeeld raadslid Inge Vianen van GroenLinks. ‘Ik heb maar een vraag: waarom?’

Bewoners hopen dat brug er niet komt

De bewoners van Scheveningen denken dat het voorstel van Norder het helemaal niet gaat halen. En dat is maar goed ook, verklaarde Cees de Jager van het platform Rust aan de Kust. Het geld dat de gemeente ervoor wil uittrekken kan beter worden geïnvesteerd in het bestrijden van jeugdwerkeloosheid, vindt hij. Bijvoorbeeld door het opzetten van een maritieme opleiding in Scheveningen.