NVM: Opmerkelijk herstel woningmarkt in Den Haag

DEN HAAG - In Den Haag zijn het afgelopen kwartaal bijna 1500 huizen verkocht. Dat is volgens de makelaarsorganisatie NVM een ‘opmerkelijk herstel’ van de woningmarkt. Het vierde kwartaal van 2013 is volgens de NVM 'het beste kwartaal sinds medio 2008 de crisis uitbrak'.
De huizenverkoop steeg in Den Haag het laatste kwartaal van 2013 met 17,8 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ook de huizenprijzen gingen ten opzichte van 2012 met 1,3 procent omhoog en huizen staan minder lang te koop.
Landelijk dalen de huizenprijzen dalen nog wel, maar minder dan verwacht. De prijzen zakten met ruim één procent. De NVM had een daling van 5 tot 7 procent voorspeld.

Delft en Westland

In de gemeenten rond Den Haag trekt de woningmarkt ook aan, maar minder sterk. In Delft en het Westland werden in het laatste kwartaal 2013 nog wel minder huizen verkocht dan in dezelfde periode in 2012. Maar ten opzichte van het derde kwartaal 2013 steeg het aantal verkopen in Delft met 3,1 procent en in het Westland met 14,4 procent.
Ook in Rijswijk, Wassenaar, Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg werden in het laatste kwartaal meer huizen verkocht dan in het derde kwartaal. Alleen in Pijnacker-Nootdorp werden minder huizen verkocht.

'Vertrouwen blijft toenemen'

De NVM concludeert dat het aantal woningverkopen in Den Haag en omstreken enorm is toegenomen. 'Door realistische prijzen, lage rente en meer duidelijkheid in de financierbaarheid van woningen, blijft het vertrouwen van consumenten toenemen op de woningmarkt', aldus de makelaarsorganisatie.