Instellingen

Instituut asbestslachtoffers: 'Geen idee wat er gebeurt als je asbestbrood eet'

DEN HAAG - Wat er gebeurt als je asbest opeet is niet bekend. Dat stelt het Instituut Asbestslachtoffers in Den Haag naar aanleiding van asbest die is aangetroffen in een oven van Bakkersland in Wateringen.

Het industriële bakkersbedrijf verklaart donderdagavond in het VARA-programma Zembla dat in 2011 uit een oven asbest is vrijgekomen.

Volgens het Instituut Asbestslachtoffers in Den Haag is er nooit onderzoek bij mensen gedaan naar het eten van asbest. Er is wel veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van het inademen van asbest. Maar nog nooit naar de effecten van de stof bij inname via de maag. Volgens het instituut zijn er per jaar in Nederland vijf mensen met buikvlieskanker. Een oorzaak van deze ziekte zou asbest kunnen zijn.

Volgens Nellie Martens van het instituut is het gevaar van eten van brood met asbest klein: 'Een deel verdwijnt via de ontlasting en een klein deel blijft maar achter. Verder eet je geen jaren boterhammen met asbest. Je moet het vergelijken met het roken van één sigaret, daar krijg je geen longkanker van, van jaren achter elkaar roken wel.'

Het bedrijf zelf stelt dat er geen brood met asbest van Bakkersland in de schappen terecht is gekomen. Het televisieprogramma Zembla stelt donderdag dat er bij Bakkersland in de afgelopen jaren drie keer asbest vrij  is gekomen in de ovens, onder andere bij de vestiging in Wateringen. 'Bij het werken met de ovens waarin asbest is verwerkt, neemt Bakkersland alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen in acht. Daardoor kan worden gesteld dat nooit enig risico is opgetreden voor de consumenten en voor de medewerkers van Bakkersland,' aldus Bakkersland.