Instellingen

Alphen aan den Rijn moet voor elke euro toestemming vragen aan provincie

Huis
Huis

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen aan den Rijn staat onder preventief financieel toezicht van de provincie. De fusiegemeente moet voor elke uitgave eerst toestemming vragen aan het provinciebestuur.

Het toezicht is ingesteld, omdat Alphen aan den Rijn te laat is met het indienen van de begroting. Alle gemeenten moeten voor 15 november hun begroting inleveren. De provincie kijkt dan of het huishoudboekje op orde is. In Alphen aan den Rijn is het niet gelukt om deze deadline te halen, omdat de nieuwe gemeenteraad onlangs pas is geïnstalleerd. Volgens een woordvoerder van de provincie wordt het toezicht opgeheven nadat de begroting alsnog  is ingediend en nagekeken.

De provincie houdt ook de financiën in de gaten van Bergambacht, Nederlek, Vlist, Ouderkerk, Schoonhoven. De gemeente gaan fuseren tot de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Omdat zo'n operatie grote gevolgen heeft voor de begroting, staan gemeenten die worden samengevoegd altijd onder toezicht van de provincie.

Lansingerland in de problemen 

Zoals al eerder aangekondigd is er ook preventief toezicht op Lansingerland. De gemeente heeft een miljoenentekort omdat allerlei grootschalige nieuwbouwplannen zijn afgeblazen. De gemeente zit met bouwgrond, die niets oplevert, maar waarover wel rentes moeten worden betaald.