'Ceremonieel tenue voor vaandelgroet wordt nauwelijks gebruikt'

DEN HAAG - In het gebouw van het VROM aan de Rijnstraat in Den Haag worden donderdagochtend 1500 militairen in een ceremonieel tenue gehesen. Deze militairen zijn onderdeel van de vaandelgroet die donderdagmiddag plaatsvindt op Plein 1813 in Den Haag, in het kader van 200 jaar landmacht.
Tijdens de vaandelgroet komen verschillende eenheden langs in uiteenlopende, traditionele uniformen. Majoor Hilali noemt de pakken speciaal. ‘Het ceremoniële tenue wordt nauwelijks nog gebruikt en dat maakt dit evenement juist zo bijzonder.’
De uniformen zijn gebaseerd op de pakken uit de tijd van Napoleon. Volgens sergeant Venema herken je die meestal aan de rode pakken. ‘En veel tenues zijn uitgerust met tressen, sabels en zwaarden.’ Iedere orde heeft andere details. ‘Grenadiers staan bijvoorbeeld bekend om hun hoge bontmutsen. Hierdoor leken ze groter.’

Van Paleis Noordeinde naar Plein 1813

De vaandelgroet wordt alleen bij heel bijzondere gelegenheden gehouden. De vorige vaandelgroet aan een Nederlands staatshoofd was in 1980 rond de troonafstand van koningin Juliana. Toen was het evenement niet openbaar, nu mag iedereen komen kijken.
De koning wordt rond 14.00 uur van Paleis Noordeinde naar Plein 1813 begeleid. Na de verwelkoming begint de vaandelgroet. Iedere eenheid bestaat uit ongeveer vijftig militairen. Zij vertegenwoordigen een vaandel. De ceremonie duurt tot ongeveer 15.00 uur.