Eis: 6 maanden voorwaardelijke celstraf voor ontucht Segbroek College Den Haag

DEN HAAG - Justitie heeft donderdag 6 maanden voorwaardelijke cel geëist tegen een oud-leraar van het Haagse Segbroek College voor ontucht met twee leerlingen. Daarnaast is 240 uur werkstraf geëist.
De 28-jarige Sébastien van H. stond donderdag voor de rechter voor twee relaties die hij met leerlingen heeft gehad. Een van de meisjes was destijds in 2009 15, de ander was in 2012 14. Met die laatste heeft Van H. nog altijd 'een liefdevolle relatie', volgens zijn advocaat.
Van justitie hoeft Van H. niet meteen de cel in, omdat geen sprake was van dwang. Maar justitie is wel bang dat Van H. nog steeds niet begrijpt dat wat hij deed strafbaar was. Als hij binnen een proeftijd van vier jaar nog eens in de fout gaat, moet hij daarom alsnog zes maanden de gevangenis is.
Van H. gaf geen les aan het meisje, ze zat dat schooljaar zelfs op een andere locatie van het Segbroek College. Maar volgens de officier van justitie maakt dat niet uit. 'Een leraar heeft een bepaald overwicht op alle leerlingen. Het hoeft niet te gaan om dé leraar.'

Geen leraar meer

Van H. werd in november 2012 per direct ontslagen, toen de schoolleiding de relatie ontdekte. 'Het was toch al niet mijn droomberoep', zei Van H. donderdag in de rechtbank. Dat justitie daarom ook eist dat hij de komende vijf jaar geen leraar meer mag zijn, vindt hij dus niet zo erg. Ook psychische hulp die hij volgens justitie moet krijgen, zal hij niet afslaan.
De rechter doet over twee weken uitspraak. Van H. hoopt dat de rechter 'het menselijke boven het procedurele' stelt. Tot nu toe is het volgens hem andersom geweest.