Instellingen

Jamie (16) uit Wateringen is een van 250 oog-patiënten jaarwisseling

DEN HAAG - De 16-jarige Jamie uit Wateringen is een van de circa 250 oog-patiënten van de laatste jaarwisseling. Het aantal mensen dat aan de ogen gewond raakt door vuurwerk schommelt de laatste jaren, maar gemiddeld worden in Nederland 250 mensen in het gezicht geraakt. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

Hoeveel ogen afgelopen jaarwisseling getroffen precies werden is nog niet bekend, maar het oog van de 16-jarige Jamie uit Wateringen hoort in ieder geval bij de slachtoffers.

Zijn moeder is via sociale media op zoek naar de groep jongeren die tijdens de jaarwisseling haar zoon per ongeluk hebben verwond met rondslingerend vuurwerk. De jongen liep daarbij zeer ernstig oogletsel op. Waarschijnlijk gaat het om zwaar illegaal vuurwerk. Hoewel het vuurwerk niet in de richting van de jongen werd gegooid, vloog een onderdeel ervan in het oog van de jongen.

Artsen vrezen dat de jongen nooit meer goed kan zien met één oog. Volgens het NOG zijn vuurwerkslachtoffers voor het leven getekend. “Voor al deze mensen geldt dat zij hun werk niet meer kunnen doen, of ander werk moeten zoeken. Kinderen kunnen hun droombaan niet meer verwezenlijken”, schrijft het gezelschap in een jaarrapport.

Het incident in Wateringen speelde zich rond 01.00 uur af op Het Tolland. De jongen stond naast zijn ouders op de stoep toen het gebeurde. De moeder hoopt via sociale media in contact te komen met de groep jongeren. Zij wil weten wat er precies is gebeurd, zodat zij de gevaren van (illegaal) vuurwerk kan aankaarten.