Strafeis wegens ontucht tegen oud-leraar hoeft geen liefdesbreuk te betekenen

DEN HAAG - De oud-leraar van het Segbroek College die terechtstaat voor ontucht met een leerling, heeft een voorwaardelijke celstraf horen eisen. Als hij weer in de fout gaat, moet hij de gevangenis in. Maar hij heeft nog steeds een relatie met die leerling. Moet hij die nu beëindigen?

Door: Vincent  Veenman

Sébastien van H. werd in november 2012 per direct ontslagen toen de schoolleiding ontdekte dat hij al een half jaar een relatie had met een leerling. Het meisje was toen 14, Van H. 26. De advocaat liet donderdag in de rechtbank weten dat de twee nog steeds 'een liefdevolle relatie' hebben.
Omdat er sprake is van een vrijwillige relatie vindt de officier van justitie een celstraf te ver gaan. Maar ze is wel bang dat Van H. nog steeds niet snapt dat zijn gedrag strafbaar was. Daarom eist ze een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van vier jaar. Dat betekent dat hij alsnog zes maanden de cel in zou moeten als hij binnen vier jaar weer een willekeurig ander strafbaar feit pleegt.

Relatie kan doorgaan

Als de rechtbank over twee weken deze straf oplegt, zou het voor de relatie tussen Van H. en zijn vriendin geen verschil maken. Ze is nu 16 jaar. Het is niet verboden een relatie of seks te hebben met iemand van 16 jaar, zolang het op vrijwillige basis gebeurt.
Het zou anders liggen als Van H. nog docent was. In dat geval geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar.