Twee hoofdrolspelers seksrel terug in Wassenaarse politiek

Gemeentehuis De Paauw Wassenaar
Gemeentehuis De Paauw Wassenaar
WASSENAAR - Een van de hoofdrolspelers in de Wassenaarse seksrel, oud-wethouder Henk de Greef (VVD), keert terug in de gemeenteraad. Ook zijn voormalig collega Fred Sanders (D66) wil weer in de raad. Dat bevestigen de fractievoorzitter van de liberalen, Anouk van Eekelen en Sanders zelf.
De Greef en Sanders stapten ruim een jaar geleden op als wethouder na het debacle bij de aanleg van een fietstunnel bij Den Deijl.
De Greef kreeg landelijke bekendheid als een van de hoofdrolspelers in de seksrel in het villadorp. Hij werd door inmiddels oud-raadslid Mary Jo van der Velde beschuldigd van seksuele intimidatie tijdens een borrel na afloop van een gemeenteraadsvergadering. De wethouder zelf ontkende de aantijgingen.

Reeks personele wijzigingen

De Greef kan terugkomen in de raad na een reeks personele wijzigingen. Toen raadslid Liz Schaefer eind vorig jaar vanwege drukke werkzaamheden haar functie neerlegde, werd zij korte tijd opgevolgd door voormalig lijsttrekker en fractievoorzitter Bert Ooms. Hij nam echter na twee maanden al weer afscheid, omdat hij niet meer op de kieslijst zou komen. Recent werd bekend dat Ooms met een nieuwe partij meedoet aan de verkiezingen in maart.
Volgens de Kieswet heeft De Greef, bij de vorige verkiezingen de nummer twee op de kieslijst, het recht de vrijgekomen plaats van Ooms in te nemen. En hij heeft besloten dat te doen, zegt Van Eekelen. Zij wil op dat besluit verder geen inhoudelijke reactie geven. ‘Het is zijn keuze. En verder kan ik er niet veel van vinden.’

De Greef maar twee maanden terug

De fractievoorzitter wil liever ook niet ingaan op de vraag op met de terugkeer van De Greef de seksrel weer wordt opgerakeld. Wel wijst zij erop dat de terugkeer van de oud-wethouder van korte duur is. Hij staat niet op de kieslijst en komt dus in maart niet terug in de raad. Van Eekelen: ‘Wij hebben een goede ploeg op onze kieslijst, we hebben een topprogramma. Daar concentreer ik met ten volle op. De komende twee maanden gaan we vrolijk met elkaar om.’
Fred Sanders kan weer terugkomen in de raad omdat Mary Jo van der Velde afscheid heeft genomen. Zij was oorspronkelijk gekozen als raadslid voor D66 en stapte later over naar Wat Wassenaar Wil. Nu zij weg is gaat die zetel terug naar D66 en Sanders is de eerste in lijn om de plek op te vullen. ‘Er kan altijd van alles gebeuren in de politiek,’ zegt hij zelf. ‘Maar ik ga er nu vanuit dat ik de plek inneem.’

Sanders: affaire van verzinsel

Sanders nam het in de periode na de seksrel altijd op voor zijn collega De Greef. Volgens de D66’er was de hele affaire een verzinsel.