Instellingen

Oogartsen vinden oogverwondingen jaarwisseling onacceptabel hoog

DEN HAAG - Het aantal mensen dat aan de ogen gewond raakt door vuurwerk, blijft onacceptabel hoog. Dat vinden oogartsen. De laatste jaren is het iedere jaarwisseling raak en dan gaat het elk jaar om gemiddeld 250 slachtoffers. Zo ook de 16-jarige Jamie uit Wateringen. Hij liep deze jaarwisseling ernstige verwondingen op aan zijn linker oog.

Zijn moeder, Laila van der Brink, is via sociale media op zoek naar de groep jongeren die tijdens de jaarwisseling haar zoon per ongeluk hebben verwond met rondslingerend vuurwerk. Waarschijnlijk gaat het om zwaar illegaal vuurwerk. Hoewel de knaller niet in de richting van de jongen werd gegooid, vloog een onderdeel ervan in het oog van de jongen.

Ruud van der Pol, oogarts van het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp, zegt dat het ongeluk makkelijk was te voorkomen. ‘Gewoon een vuurwerkbril dragen, ook als je alleen staat te kijken, voorkomt veel leed’, aldus de arts.  ‘Het aantal gewonden blijft onverminderd hoog, elk jaar weer behandelen we rond de jaarwisseling een tiental gewonden. En dat zijn er tien teveel’

Artsen vrezen dat de 16-jarige Jamie uit Wateringen nooit meer goed kan zien met één oog. Volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap zijn vuurwerkslachtoffers voor het leven getekend. ‘Voor al deze mensen geldt dat zij hun werk niet meer kunnen doen, of ander werk moeten zoeken. Kinderen kunnen hun droombaan niet meer verwezenlijken', schrijft het gezelschap in hun jaarrapport.