Instellingen

Joke Lorsé uit Stolwijk mogelijk doodgeslagen met knuppel

Archieffoto
Archieffoto

DEN HAAG - Justitie laat onderzoeken of Joke Lorsé uit Stolwijk in 2009 mogelijk is doodgeslagen met een knuppel. De vermoedelijke dader is een man die levenslang uitzit voor twee andere moorden, bleek donderdag bij het gerechtshof in Den Haag.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde eerder de echtgenoot van Joke tot twaalf jaar cel voor het doden van zijn vrouw. Maar de man zegt onschuldig te zijn. Van begin af aan zei hij dat een grote blanke man het echtpaar vanuit het niets had aangevallen in een natuurgebied bij de Simonshaven in de buurt van Spijkenisse.

Vlakbij de plek waar de vrouw werd vermoord, is een schuilkelder van de nieuwe verdachte gevonden. Bij het huis van Patrick S. werd een plattegrond gevonden met een gebied van ongeveer 20 kilometer. Daarop was een kruisje gezet in de buurt van de plaats waar de schuilkelder zat.


Patrick S. schepte in de gevangenis op over zijn moorden. Hij vertelde een medegevangene dat hij vijf vrouwen om het leven zou hebben gebracht. Bij de politie in Rotterdam loopt een onderzoek of de man aan meer moorden is te linken.

Een onderzoek komt er nu of dat haren die bij S. thuis zijn gevonden van Joke zijn. Vooralsnog geldt de man van Joke als verdachte in de zaak. Het Openbaar Ministerie wees er op dat Ernst L. in zijn verklaringen niet heeft gesproken over een knuppel en de dader omschreef als een grote blanke man, terwijl Patrick S. daar niet op lijkt.

De advocaat van L. vindt dat justitie het recht op vervolging heeft verspeeld, omdat de nodige informatie al langer bekend was en een alternatief scenario eerder niet is onderzocht. Hij wil dat een aantal officieren van justitie en teamleiders van de politie over het onderzoek worden gehoord. Het hof beslist volgende week of die verhoren worden toegestaan.