Slachtoffer Leidse belastingadviseur: 'Ik vertrouwde hem'

LEIDEN - Zo'n 1800 euro moest ze terugbetalen aan de belastingdienst. Slachtoffer C. ging net als familie, vrienden en kennissen naar belastingadviseur Hans Hendriks uit Leiden. Ze wil niet met haar volledige naam in de publiciteit.
Met z'n allen, 12 personen, moeten ze 26000 euro terugbetalen aan de Belastingdienst. Het gaat allemaal om mensen die niet veel geld hebben en vaak in de bijstand zitten.

Mond-op-mond

Via mond-tot-mond reclame kwam C. bij de belastingadviseur terecht. Na een eerste telefonisch contact, gooide ze alle papieren bij hem in de brievenbus en hij deed de rest. Ook het ondertekenen van de aangifte met C's DigiD. Twee aangiftes van inkomstenbelasting heeft de adviseur voor haar ingevuld. Tot januari vorig jaar. Toen kwam eerst een aanslag over 2010 binnen en een week later over 2011, aldus C. Uiteindelijk bleek dat ze zo'n 1800 euro moest terugbetalen aan de Belastingdienst.

Dieetkosten

Het bijkt dat de belastingadviseur onterechte aftrekposten opvoerde op de aangifte inkomstbelasting. Bij bestudering van de ingevulde aangiftes  bleek dat er onterechte ziekte- en dieetkosten waren gedeclareerd. Dat gebeurde niet alleen bij C, ook haar moeder, broer,  tante, oom en veel kennissen zijn slachtoffer geworden van de praktijken van deze man.  Een tante moet zelfs 3800 euro terugbetalen. 'Het is een hoop dubbeltjes omdraaien om te kunnen leven, je hoopt dat iemand kan bijspringen om eten te halen' aldus C.

Aangifte

Ze heeft geprobeerd aangifte te doen bij de politie en is naar de Belastingdienst gestapt, maar die zeggen beide: 'het is je eigen verantwoordelijkheid, wij kunnen niets doen'.  Het is ook niet zo dat Hendriks z'n eigen zakken heeft gevuld.  'Het is heel erg, je staat met de rug tegen de muur. Dus wat doe je dan? Gewoon betalen. Ik vond eigenlijk dat hij moest betalen omdat hij die fouten heeft gemaakt', zegt C.
'Ik vertrouwde hem'. Ze verwijt zichzelf dan ook dat ze zomaar naar iemand is toegegaan waar andere zo hoog over opgeven. Inmiddels zegt ze ook nooit meer naar zo'n mannetje toe te gaan.  C. heeft Hendriks nooit meer gesproken nadat duidelijk werd dat ze zoveel geld terug moest betalen aan de belastingdienst. 'Daarna had ik hem ook niet meer moeten zien want ik denk dat ik niet meer voor mijzelf instond'.

Vreugdesprongetje

Zelf is ze inmiddels bijna klaar met het terugbetalen van haar belastingschuld. In mei is het zover: 'Dan ga ik een vreudesprongetje maken' zegt C.