Medicijn Katwijkse Ziekte nog ver weg

LEIDEN - Gentherapie kan misschien een oplossing zijn voor de Katwijkse ziekte. Toch verwachten artsen in het LUMC in Leiden geen doorbraak op korte termijn. De Katwijkse ziekte is een erfelijke aandoening die tot hersenbloedingen leidt.
'Er is laboratoriumonderzoek naar genetische interventie, waarbij wordt ingegrepen in de menselijke cel', vertelt Saskia Lesnik Oberstein, klinisch geneticus in het LUMC. 'Maar dit onderzoek is nog heel pril, dus daar kunnen patiënten geen hoop uit putten. Bovendien is er geen geld om dit onderzoek te kunnen doorzetten'.
De Patiëntenvereniging Katwijkse Ziekte doet aan fondsenwerving voor meer wetenschappelijk onderzoek naar een behandeling of medicijn. Volgens voorzitter Janny de Vreugd is de belangstelling van internationale wetenschapper toegenomen, sinds de Katwijkse ziekte in verband is gebracht met dementie. 'Eigenlijk zijn wij een interessante testgroep omdat ons ziektebeeld soms overeenkomt met dementie, dat wereldwijd voorkomt'.

Honkvast

De Katwijkse ziekte is een erfelijke aandoening, waarbij dragers op jonge leeftijd overlijden aan één of meerdere hersenbloedingen. De ziekte komt vrijwel alleen in Katwijk en Scheveningen voor, omdat de inwoners van oudsher honkvast zijn.