Instellingen

GGD Zoetermeer: 'Gezondheidsklachten waarschijnlijk niet door Sterigenics'

Sterigenics Zoetermeer

ZOETERMEER - De inwoners van de Zoetermeerse wijken Palenstein en Seghwaert die gezondheidsklachen toeschrijven aan het bedrijf Sterigenics, hebben hun klachten waarschijnlijk te wijten aan andere oorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD. Eén op de vijf bewoners van deze wijken is nog altijd bezorgd. Een aantal heeft ook daadwerkelijk klachten.

In 2009 bleek dat de uitstoot van ethyleenoxide door het bedrijf Sterigenics  boven de norm was, wat een gezondheidsrisico voor ongeveer 2000 omwonenden met zich meebracht. In 2010 sloot het bedrijf de deuren en werd er een gezondheidsonderzoek gehouden.

Lage sociaal economische klasse

Uit het onderzoek blijkt dat met name bewoners van Palenstein vaak in een lagere sociaal-economische klasse zitten, ze vaker last hebben angststoornissen en depressies dan andere inwoners van Zoetermeer en vooral veel meer roken.  De GGD denkt dat gezondheidsklachten die mensen in deze wijk toeschrijven aan Sterigenics, eerder komen door hun ongezonde levensstijl. Dit wordt de komende jaren verder in de gaten gehouden.

De sociaal-economische klasse van de inwoners van Seghwaert is nagenoeg gelijk aan die van de rest van Zoetermeer, maar er wordt wel meer gerookt. Ook hier denkt de GGD dat de gezondheidsklachten waarschijnlijk te wijten zijn aan de levensstijl.

Vervolgonderzoek

De GGD kan niet met zekerheid zeggen dat Sterigenics niets te maken heeft met klachten, en blijft de gezondheid van de inwoners daarom in de gaten houden.

Advies van klankbordgroep

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer verwachten in februari met een reactie op het rapport te komen. Het rapport wordt eerst voorgelegd aan de klankbordgroep, die ook het eerdere gezondheidsonderzoek heeft begeleid.