Ophef over euthanasie op 'gezonde' patiënten

Begraafplaats
Begraafplaats
DEN HAAG - De Levenseindekliniek in Den Haag heeft vorig jaar bij negen psychiatrische patiënten euthanasie toegepast of geholpen om een einde te maken aan het leven.
Het betrof mensen die lichamelijk gezond waren, meldt de organisatie. Bij de kliniek  kunnen patiënten een euthanasieverzoek doen als ze nergens anders gehoor krijgen. De kliniek kreeg vorig jaar ongeveer 286 euthanasieverzoeken van psychiatrische patiënten, dat is een op de drie verzoeken. Euthanasie bij mensen met een psychiatrische aandoening is zeer omstreden.
De doodswens van een psychiatrische patiënt is volgens veel psychiaters per definitie een onderdeel van het ziektebeeld. Hoe vaak artsen vorig jaar buiten de Levenseindekliniek euthanasie verleenden aan psychiatrische patiënten is nog niet bekend, maar het totaal zal opnieuw hoger zijn dan een jaar eerder.
Veel demente bejaarden willen dood
Vorig jaar hebben in totaal 133 mensen euthanasie laten uitvoeren via de Levenseindekliniek. Veel patiënten klopten daar aan omdat 'gewone' artsen hun doodswens lastig te rijmen vonden met de wetgeving. Voorbeelden zijn dementerenden, mensen met een opeenstapeling van ouderdomsklachten of psychiatrische patiënten.
De kliniek hielp ook patiënten met een niet-directe terminale ziekte zoals ALS, MS, longziekten of patiënten die kampten met de gevolgen van een hersenbloeding. Bij andere patiënten wilde de eigen arts uit principiële overwegingen niet meewerken aan euthanasie of werd dat als te zwaar ervaren.
In totaal meldden zich vorig jaar 749 mensen met een euthanasiewens, maar de kliniek honoreerde dus lang niet elk verzoek.
Arts dient klacht in
In de medische wereld is ophef ontstaan over euthanasie op een 35-jarige psychiatrisch patiënte in december 2012. Er waren drie Scen-artsen -die een behandelend arts moeten adviseren over een verzoek tot euthanasie - nodig voordat tot levensbeëindiging kon worden overgaan. Een van hen diende een klacht in, meldt dagblad Trouw.
De ministeries van Volksgezondheid en Veiligheid en Justitie hebben naar aanleiding van het verhaal een speciale commissie in het leven geroepen. Die komt woensdag voor het eerst bij elkaar.