Instellingen

'Conclusies rapport GGD over Sterigenics voorbarig'

Sterigenics Zoetermeer
Sterigenics Zoetermeer

ZOETERMEER - Actiecomité Sterigeniks vindt de conclusie van het onderzoeksrapport van de GGD naar de gezondheidsklachten van omwonden van het bedrijf Sterigenics voorbarig. In het rapport dat vrijdag verscheen worden de klachten toegeschreven aan hun leefsituatie.

De GGD denkt dat de bewoners van de wijken Palenstein en Seghwaert meer last hebben van hun ongezonde levensstijl dan van de uitstoot van kankerverwekkende stoffen door het chemische bedrijf. Volgens woordvoerder Agnes Bruijn van Sterigeniks is deze conclusie ongenuanceerd en voorbarig. ‘Ze hadden de respondenten van het onderzoek beter moeten onderzoeken, nu worden ze met de rest van de wijk op een hoop gegooid.'

Niet op de hoogte van verschijnen rapport

Het verbaast Bruijn verder dat het comité nog niet op de hoogte is gebracht van het verschijnen van het rapport. ‘Erg vreemd dat we niet geïnformeerd zijn. Zeker omdat een aantal leden van het comité ook in de klankbordgroep zit, die de gemeente moet adviseren over het rapport’.

Gevaarlijke uitstoot

Het bedrijf Sterigenics, dat medische instrumenten en kleding schoonmaakt, kwam in 2009 in  opspraak. Toen kwam aan het licht dat er jarenlang te hoge concentraties van een kankerverwekkende stof waren uitgestoten. Hierdoor hebben ongeveer 2000 Zoetermeerders een kleine kans op gezondheidsschade. In 2010 sloot het bedrijf in Zoetermeer de deuren.