Wilders: Kamer moet Sharon herdenken

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders wil dat de Israëlische oud-premier Ariel Sharon dinsdag wordt herdacht in de Tweede Kamer. Hij heeft daar zaterdag een verzoek voor ingediend bij Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.
De Kamer zou 'uit respect bij het overlijden van de Israëlische oud-premier stil moeten staan. Wilders wijst erop dat ook Nelson Mandela is herdacht in de Tweede Kamer. Wilders noemde Sharon een 'held en uitmuntend generaal en politicus'.
Op de dood van Sharon komen vanuit de Kamer ook andere reacties binnen. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij uit Benthuizen wil hem herinneren als een 'markante en karaktervolle politicus, die velen heeft geïnspireerd'.

Sharon is ook omstreden

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot uit Den Haag noemt Sharon een 'omstreden, maar ook een buitengewoon innemende man'. De politicus was volgens hem  echt van plan de geschiedenis in te gaan als de premier die een aantal doorbraken met succes had weten af te ronden.

Esther Voet, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) uit Den Haag eert Sharon ook als oud-militair: 'Hij was beroemd omdat hij een fantastische strateeg was en in militair opzicht heel veel heeft betekend voor de staat Israël. Maar natuurlijk was het ook de man die terechte kritiek kreeg die de Tweede Intifada uitlokte door op de Tempelberg te wandelen'