West-Safari begint Klein Nieuws Ophaaldienst: al vijftig jaar geen nieuwe bewoners Joodse Begraafplaats meer

SCHOONHOVEN - 'Bertha van Klaveren was in 1964 de laatste.' Zegt Henk de Jager, het eerste 'slachtoffer' van de Klein Nieuws Ophaaldienst, die West-Safariverslaggevers Lisa Bom en Hans Otte deze week zijn begonnen. De 78-jarige meubelmaker uit Schoonhoven staat voor zijn woning te fluiten als de Ophaaldienst aan de Wal in Schoonhoven zijn kleine nieuws komt halen.
De Jager is nog vol van de nachtvorst. 'Die heeft de grafstenen van de begraafplaats voor mijn deur zo prachtig wit gekleurd'. Het is geen gewoon kerkhof, het gaat om één van de oudste Joodse begraafplaatsen die al in 1776 is aangekocht door de Joodse Gemeente.
'Ík weet nog dat de laatste overledene daar werd begraven. Dat was in 1964, Bertha van Klaveren, een slagersdochter hier uit Schoonhoven. We hebben nog bij haar in de straat gewoond'.
Zij was één van de weinige Schoonhovense joden die de Duitse bezetting heeft overleefd. In 1940 woonden er zo'n twintig joden in het kleine zilverstadje aan de Lek. 'Inmiddels zijn ze op de vingers van één hand te tellen', zegt de Jager.

Houten vogels

Mijmerend over zijn overleden buurvrouw aan de overkant houdt De Jager zich vooral bezig met figuurzagen en schilderen. Hij zaagt kleine dieren uit heel dun hout die hij op een kaart plakt en levensecht beschildert. Hij vindt vooral vogels het leukst om te maken. 'Kijk, een ijsvogeltje, en dit is een boomkruiper'. Het hele vogelboek komt wel voorbij.
Sinds zijn vrouw vier jaar geleden is overleden zit De Jager alleen te knutselen, vroeger deed zij met hem mee. Mevrouw De Jager had zich meer toegelegd op papierknippen en eieren beplakken met driedimensionale voorstellingen van bloemen en beestjes.

'Fik erin'

Hoewel er al vijftig jaar geen overledene meer op de Joodse Begraafplaats is bijgezet, is De Jager niet van plan zich bij zijn oude buurvrouw te voegen. 'Nee hoor, de fik erin. Mijn vrouw is ook gecremeerd.' Hij is net een paar maanden geleden na veertig jaar gestopt met roken. 'Nou, nog één keer dan', zegt hij met een bulderende rokerslach.
De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de beste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Heb je ook een leuk onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.