Instellingen

'Excuses Haags college aan opgepakte diabetespatiënte die voor junk werd aangezien'

Ambulance broeders
Ambulance broeders

DEN HAAG - Het Haagse college van burgemeester en wethouders moet excuses aanbieden aan een 17-jarig diabetespatiënte die is opgepakt omdat zij werd aangezien voor een junk. Dat stelt de fractie Islam Democraten In Den Haag. De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van een bericht van Omroep West dat diabetespatiënte Yosra Aajiir in de HEMA aan de Grote Markststraat in Den Haag is aangezien voor een plassende junk.

Door een te hoge bloedsuikerspiegel moest het meisje tijdens het winkelen noodgedwongen insuline spuiten. Op dat moment trokken twee beveiligers het gordijn van het pashokje open. Zij dachten dat de diabetespatiënte drugs aan het spuiten was.

Yosra wordt vier uur vast gezet op het politiebureau. Toen ze haar medicijnen aan de politie liet zien kreeg ze naar eigen zeggen te horen: 'Dat is vast een truc om eerder weg te mogen uit de cel. Dat doen veel allochtonen.'

Fractievoorzitter Adeel Mahmood eist een persoonlijk excuses van het Haagse college aan het adres van de jongedame. ‘Het kan niet zo zijn dat je etniciteit bepaalt hoe serieus je hulpvraag is. Hulpverleners moeten vooroordeel vrij zijn bij hun indicatiestelling.'

Dode door vooroordelen

In 2012 viel er zelfs een dode door vooroordelen bij Haagse hulpdiensten aldus de Islam Democraten. Na een spoedmelding van een Poolse man over onwel wording van zijn vriendin besloot de meldkamer geen ambulance maar de politie te sturen. 

De politie trok de conclusie dat de bewusteloze vrouw vast gedronken had en vertrok weer. Protesten van de partner van de vrouw dat ze geen alcohol op had mochten niet baten. Uiteindelijk is de vrouw door haar vriend naar het ziekenhuis gebracht waar ze aan een bloedvergiftiging is overleden.