Instellingen

Diabetespatiënte niet vervolgd voor plassen in pashokje HEMA Den Haag

Yosra Aajir
Yosra Aajir

DEN HAAG - De 17-jarige Yosra Aajir wordt niet vervolgd voor winkelvernieling bij de HEMA aan de Grote Marktstraat in Den Haag. Dat laat de politie weten. De diabetespatiënte verloor urine in een pashokje, maar de zaak is geseponeerd omdat er geen sprake was van opzet.

Yosra werd vrijdag 4 uur lang vastgehouden nadat ze in een pashokje van de HEMA insuline spoot en door de beveiliging werd aangezien voor een junk. De 17-jarige is echter diabetespatiënte en had op dat moment een hyper. Dat is een te hoge bloedsuikerspiegel. Om haar waarde omlaag te krijgen moet ze insuline spuiten. Daarbij verloor Yosra urine, een bijverschijnsel dat kan voorkomen bij een hyper. Op dat moment trekken twee beveiligers het gordijn van het pashokje open en wordt ze opgepakt voor winkelvernieling.

Ondanks dat een vriendin en haar toegesnelde moeder de beveiliging vertellen dat Yosra diabetespatient is, draagt de beveiliging haar toch over aan de politie. In totaal heeft ze 4 uur vastgezeten op het bureau Jan Hendrikstraat. Als ze daar haar medicijnen laat zien, zeggen agenten 'Dat is vast een truc. Dat doen veel allochtonen' aldus Yosra.


Geen strafbaar feit

Politiewoordvoerder Wim Hoonhout laat weten: 'We realiseren ons dat dit incident op de vrouw een flinke impact heeft gehad. Zeker met de wetenschap van nu. Zij is aangehouden op verdenking van vernieling. Zij heeft in een pashokje in de HEMA geplast en is hierop aangehouden door de beveiliging, die haar vervolgens heeft overgedragen aan de politie. Op basis van de informatie die de agenten ter plaatse kregen zou er sprake zijn van opzet. Nadat zij verhoord is, werd zij in vrijheid gesteld. Na beoordeling van de stukken door de officier van justitie bleek er geen sprake te zijn van een strafbaar feit. Derhalve is de zaak geseponeerd'.

Over de aantijging dat Yosra door agenten is aangesproken op haar allochtone achtergrond wil de politie alleen in het algemeen iets kwijt: 'Mocht de vrouw van mening zijn dat zij door de politie niet goed is behandeld, dan staat het haar altijd vrij om daarover een klacht in te dienen'.

Fractievoorzitter Adeel Mahmood van de Islam Democraten in Den Haag eist persoonlijke excuses van het Haagse college van burgemeester en wethouders aan het adres van de jongedame. ‘Het kan niet zo zijn dat je etniciteit bepaalt hoe serieus je hulpvraag is. Hulpverleners moeten vooroordeel vrij zijn bij hun indicatiestelling.'