Diabetes Vereniging geschrokken van aanhouding diabetespatiënte (17) bij HEMA Den Haag

DEN HAAG - De Diabetes Vereniging Nederland (DVN) is geschrokken van het verhaal van de 17- jarige diabetespatiënte die na haar bezoek aan de Haagse HEMA aan de Grote Marktstraat in de cel belandde. Door een te hoge bloedsuikerspiegel moest Yosra Aajir tijdens het winkelen noodgedwongen insuline spuiten.
‘Geschrokken en met stijgende verbazing heb ik naar het verhaal geluisterd’, zegt Margreet Smilde van de DVN. ‘Voor de verwarring in de eerste 10 minuten heb ik begrip. De beveiligers hebben vaak last van junks in de winkel, ze trekken het gordijn van het pashokje open en zien een meisje met haar broek op haar knieën en een injectiespuit, dan kan je een reactie begrijpen.’
‘Maar als ze dan zelf vertelt dat ze diabetes heeft, haar vriendin bevestigt dit, ze heeft de spullen bij zich en ook haar moeder komt vertellen, dat haar dochter diabetes heet', zegt Smilde.

Voordeel van de twijfel

'Dat ze dan geen voordeel van de twijfel krijgt van de beveiligers de HEMA en de politie, daar ben ik aan de ene kant erg verbaasd over. Maar aan de andere kant geeft dit alleen maar aan hoe slecht het is gesteld met de kennis over diabetes en wat een een hypo en een hyper eigenlijk zijn', aldus Smilde.
De DVN pleit voor duidelijke instructies aan beveiligers en politie zodat ze weten hoe te handelen als ze te maken hebben met mensen met diabetes.
De fractie van de Islam Democraten in Den Haag wil dat het Haagse college van burgemeester en wethouders excuses aanbiedt aan diabetespatiënte Yosra Aajiir. Toen ze haar medicijnen aan de politie liet zien kreeg ze, volgens eigen zeggen te horen: 'Dat is vast een truc om eerder weg te mogen uit de cel. Dat doen veel allochtonen.'
Fractievoorzitter Adeel Mahmood eist een persoonlijk excuses van het Haagse college aan het adres van de jongedame. ‘Het kan niet zo zijn dat je etniciteit bepaalt hoe serieus je hulpvraag is. Hulpverleners moeten vooroordeel vrij zijn bij hun indicatiestelling.'
Yosra Aajir wordt niet vervolgd voor winkelvernieling bij de HEMA aan de Grote Marktstraat in Den Haag. Dat laat de politie weten. De diabetespatiënte verloor urine in een pashokje, maar de zaak is geseponeerd omdat er geen sprake was van opzet.