Instellingen

Minister Opstelten op matje geroepen vanwege behandeling Haagse diabetespatiënte door beveiliging en politie

Minister Opstelten

DEN HAAG - Het PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ter verantwoording geroepen nadat een diabetespatiënte in de HEMA in Den Haag is aangezien voor een spuitende junk. De VVD-bewindsvoerder moet dinsdag tijdens het vragenuurtje naar de Kamer komen.

Aanleiding is het verhaal van Yosra Aajir.  Yosra werd vrijdag vastgehouden nadat ze in een pashokje van de HEMA insuline spoot en daarbij urine verloor. De 17-jarige is diabetespatiënte en had op dat moment een hyper. Dat is een te hoge bloedsuikerspiegel. Om haar waarde omlaag te krijgen moet ze insuline spuiten. Op dat moment trekken twee beveiligers het gordijn van het pashokje open en wordt ze opgepakt voor winkelvernieling.

Truc

Ondanks dat een vriendin de beveiliging vertelt dat Yosra diabetespatient is, draagt deze haar toch over aan de politie. In totaal heeft ze 4 uur vastgezeten op het bureau Jan Hendrikstraat. Als ze daar haar medicijnen laat zien, zeggen agenten 'Dat is vast een truc. Dat doen veel allochtonen' aldus Yosra. 

Het PvdA-tweede kamerlid Marcouch wil nu van de minister weten waarom de zaak zo geëscaleerd is. Ook heeft hij vragen over de kwaliteit van de beveiligers. Verder noemt hij het onprofessioneel dat Yosra door agenten op het politiebureau is aangesproken op haar allochtone afkomst. 'Zeker gezien alle andere incidenten rond politiebureau De Heemstraat  en de minister is toch verantwoordelijk voor het optreden van de politie'  aldus Marcouch.

Goed getraind

Verder vraagt Marcouch, zelf oud-politie agent, zich af of de politiemensen wel bevoegd en goed getraind waren.  'Want spuitende verslaafden zijn niet meer van deze tijd, die kom je nauwelijks meer tegen' aldus Marcouch.