Instellingen

West-Safari: Klein Nieuws Ophaaldienst zoekt otters in Nieuwkoop

NIEUWKOOP - Levensgenieters René Letschert en Louise Reuvers worden direct enthousiast van de komst van de Klein Nieuws Ophaaldienst in Nieuwkoop. Deze week zijn de West-Safariverslaggevers Lisa Bom en Hans Otte begonnen met het ophalen van klein nieuws in de hele regio. Dinsdag is dat in Nieuwkoop, bij Alphen aan den Rijn.

De woonbootbewoners zijn net aan het klussen als de Ophaaldienst hun kleine nieuws komt halen. René is de pas gekochte boot aan het lakken en schuren. Het donkere hout wordt witgeverfd. Natuurlijk komt de bootbezitter er niet onderuit een tochtje te gaan maken op de Nieuwkoopse Plassen. Dan komt ook de otter ter sprake, die vorige maand voor het eerst sinds 35 jaar weer langs de Nieuwkoopse Plassen is gesignaleerd.

In 1988 is de laatste wilde otter doodgereden. Na de vondst van otterpoep heeft Natuurmonumenten een wildcamera geplaatst en onomstotelijk bewezen dat de otter terug is in het Groene Hart. Dat is een goede graadmeter voor de waterkwaliteit, die de afgelopen jaren is verbeterd.

Plas afsluiten

Toch heeft Letschert ook zijn bedenkingen over de ambassadeur van de zoetwaternatuur. 'Ik heb het hele weekend gezocht, maar nog niets gevonden.' En daar is hij niet rouwig om. Nu is er nog maar 1 otter gevonden, maar als er meer komen is René bang dat hij niet meer zo vrij op de Plassen kan blijven varen: 'Ik ben niet zo'n fan van Natuurmonumenten, want als er nog drie otters komen sluiten ze hier de hele boel af. De otters mogen van mij wel komen, maar ze moeten de natuur hun gang laten gaan, en de mensen de ruimte geven op de plas.'

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Heb je ook een leuk onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.