Verstandelijk gehandicapte geeft pgb-discussie gezicht

SCHIPLUIDEN - De verstandelijk gehandicapte Peter Schotel uit Schipluiden staat sindskort centraal in een webdocumentaire over het pgb, het persoonsgebonden budget. Zijn broer Arjen heeft het leven van Peter en de bijbehorende kosten in beeld gebracht. Aan het eind kan de kijker oordelen: Is Peters leven 75.000 euro waard?
De 28-jarige Peter Schotel heeft het syndroom van Dravet en een PGB van bijna 75.000 euro. Dravet is een zeldzame aandoening met moeilijk behandelbare epilepsie-aanvallen en een ernstige verstandelijke beperking. De documentaire bestaat uit losse video's die laten zien, hoe Peters leven er uit ziet en aan welke zorg zijn familie zijn pgb uitgeeft. Bijvoorbeeld: vervoer kost 4.800 euro, dagbesteding 19.200 euro en thuisoppas 42.000 euro. Vervolgens is het aan de kijker om te bepalen of het leven van Peter het geld waard is. 

Menselijk gezicht

Arjen Schotel uit Den Haag, de broer van Peter, en Jeroen van Geel uit Dorst zijn de makers van de interactieve webdocumentaire Het verhaal van Peter. Zij hopen de discussie over het pgb te verbreden door het begrip een menselijk gezicht te geven en feiten te tonen. De discussie gaat volgens hen de laatste tijd alleen nog maar over fraude met pgb's en de oplopende kosten.