Instellingen

Nederlandse hockeyers spelen gelijk tegen België

Seve van Ass in Oranje
Seve van Ass in Oranje

DEN HAAG - De Nederlandse hockeyers blijven in New Delhi worstelen met zichzelf. De ploeg van bondscoach Paul van Ass kwam maandag in de laatste groepswedstrijd van de Hockey World League tegen het nog puntloze België niet verder dan een gelijkspel: 2-2. Met 4 punten eindigde Oranje in groep B op de derde plaats. Nederland speelt daardoor woensdag in de kwartfinales tegen olympisch kampioen Duitsland.

Nederland had tegen België nog iets goed te maken. Oranje ging half november in Naaldwijk in een oefeninterland keihard onderuit tegen de ploeg van Lammers: 2-6. Met die indrukwekkende zege besloten de 'Red Lions' een prima jaar waarin de derde ronde van de Hockey world League in Rotterdam winnend werd afgesloten en het EK in eigen land een historische zilveren plak opleverde.

In New Delhi had het verjongde België niettemin een koude start. Zowel het duel met Australië als met Argentinië ging met 2-3 verloren. Met een zege op Oranje zou de ploeg van Lammers nog op de derde plaats belanden in groep B. Nederland wist vooraf dat een overwinning tegen België met twee doelpunten verschil goed zou zijn voor de tweede plaats achter Australië, dat eerder op de dag hard uithaalde tegen Argentinië (6-1).

Hard werken

Evenals in het voorgaande duel met wereldkampioen Australië (1-0) moest Nederland het tegen België vooral hebben van hard werken. Van goed, aantrekkelijk en snel spel, zoals Van Ass graag wil zien, was opnieuw nauwelijks sprake.

Dankzij een fraaie tip-in van Constantijn Jonker, die een harde voorzet van Robert van der Horst subtiel intikte, leek Oranje toch met een voorsprong de rust in te gaan. Uit de eerste strafcorner schoot de Belg Tom Boon echter raak, 1-1. Doelman Pirmin Blaak, de vervanger van eerste keus Jaap Stockmann, was kansloos.

Meer ruimte na de rust

Na de rust kwam er meer ruimte en daardoor ook meer leven in de wedstrijd. België drong het fletse Oranje terug en kwam in de 52e minuut door een vliegend schot van aanvoerder Felix Denayer verdiend op voorsprong (1-2). In het Nederlandse slotoffensief tegen negen man, na twee gele kaarten bij België, voorkwam Jeroen Hertzberger de dreigende nederlaag: 2-2.

WK Hockey in Den Haag

Het WK hockey vindt dit jaar in Den Haag plaats. Het toernooi begint op 31 mei. De wedstrijden zijn live te volgen op Omroep West, officiële mediapartner van het toernooi.