Instellingen

Olie winnen voor de kust van Scheveningen

DEN HAAG - Als je goed kijkt kun je het zien liggen vanaf het Scheveningse strand: boor- en productieplatform Amstelveld. Energieconcern GDF SUEZ E&P Nederland B.V. boort sinds november 12 kilometer uit de Scheveningse kust naar olie.

GDF SUEZ heeft een dertigtal productieplatforms in het Nederlandse deel van de Noordzee, maar geen enkele staat zo dicht bij de kust. Omdat het platform zo dichtbij staat, krijgt het zijn stroom via een 14 kilometer lange kabel van Stedin in Den Haag. Dat is uniek, omdat een olie- of gasplatform normaal zelf energie opwekt met opgepompt gas.

Dat er olie zit in het Amstelveld is al sinds 1962 bekend, maar omdat het een relatief klein veld is, was het tot nog toe niet rendabel om het aan te boren. 'Door de huidige olieprijs en dankzij nieuwe technieken kan de winning nu wel winstgevend worden gedaan', aldus projectleider René van der Meer van GDF SUEZ E&P Nederland B.V..

Productieplatform blijft over

Het complex dat nu te zien is bestaat uit een boor- en een productieplatform. Het boorplatform is er om in een paar maanden tijd vijf putten te boren in het olieveld. In het voorjaar zal het verdwijnen en blijft het productieplatform over. Dat is een stuk lager, maar ook dat zal vanaf het strand te zien zijn. Het productieplatform zal naar verwachting vijf tot tien jaar blijven staan.