Instellingen

HEMA: We hebben zelf de plas opgeruimd

Schoonmaken plas water
Schoonmaken plas water

DEN HAAG - Diabetespatiënte Yosra heeft geen boete van 50 euro, maar een waarschuwing gekregen. Dat laat HEMA maandag weten in een schriftelijke reactie. Ook zou het winkelpersoneel zelf de urine hebben opgeruimd, die Yosra als gevolg van haar ziekte had verloren in een pashokje. Yosra belandde vrijdag in de cel na een bezoek aan de HEMA-vestiging aan de Grote Marktstraat in Den Haag.

Yosra kreeg in de HEMA een hyper. Dat is een te hoge bloedsuikerspiegel. Om haar bloed te meten, ging ze een pashokje op de begane grond in. Daar verloor ze als gevolg van haar ziekte urine. Haar bloedwaarde was inderdaad veel te hoog, daarom spoot ze insuline in haar bovenbeen. Op dat moment trokken beveiligers van de HEMA de gordijnen van het pashokje open. Ze werd volgens Yosra zelf door hen aangezien voor een junk. Ze zou opzettelijk hebben geplast in het pashokje. 

Yosra werd daarom overgedragen aan de politie. Ze kreeg van de HEMA een brief mee met bovenaan de tekst ‘civiele aanzegging’ en daaronder: ‘waarschuwing 1 jaar’. Op de tweede bladzijde was het vakje ‘Vandalisme / vernieling met schade voor een bedrag van 50 euro‘  aangekruist. Daarover schrijft de HEMA nu: ‘De dame in kwestie blijkt geen boete te hebben gekregen maar een waarschuwing voor het gedrag dat zij vertoonde op vrijdag 10 januari jl. Dit staat ook duidelijk op het formulier dat zij heeft ontvangen waar wij de beschikking over hebben.'

'Winkelpersoneel heeft hokje schoongemaakt'

Volgens Yosra heeft haar vriendin, die op dat moment bij haar was, de urine in het pashokje opgeruimd. Volgens HEMA is dat niet waar. ‘Uit de verklaring van de beveiligingsbeambte blijkt dat het winkelpersoneel het hokje heeft schoongemaakt en niet de vriendin’, schrijft HEMA-woordvoerder Judy op het Veld.

In de verklaring biedt de HEMA verder geen excuses aan voor het incident van afgelopen vrijdag. De politie liet eerder al weten Yosra niet te vervolgen voor winkelvernieling, omdat er geen sprake was van opzettelijk urineverlies.