Instellingen

TranSportium Zoetermeer komt er

Artist Impression Transportium Zoetermeer
Artist Impression Transportium Zoetermeer
Artist Impression Transportium Zoetermeer

ZOETERMEER - Het TranSportium in Zoetermeer komt er. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep West langs goed ingevoerde bronnen. Een tijdelijke wielerbaan maakt onderdeel uit van de jongste versie van het plan om een megatopsport-complex te bouwen.

De bouw van dit zogeheten TranSportium is vrijwel zeker nu de initiatiefnemers eind van deze maand officieel willen bekendmaken hoe zij hun investering alsnog rond hebben gekregen.

Die uitkomst is verrassend, want eerder kregen die initiatiefnemers – waaronder elektronicaconcern Siemens, bouwer Dura Vermeer en ingenieursbureau Royal Haskoning DHV – nog een fikse tegenslag te verwerken. Dat was toen sportkoepel NOC*NSF en schaatsbond KNSB ervoor kozen om het nieuwe nationale schaatsstadion in Almere te laten bouwen. Terwijl de ambitie om het schaatsmekka van Nederland te worden essentieel onderdeel was van het TranSportium. Met het wegvallen van de steun van onder meer de KNSB leek het Zoetermeerse megacomplex van tafel geveegd.

Minder waar

Maar niets blijkt minder waar. In de vernieuwde plannen van het enorme sportcomplex, dat tussen Bleiswijk en Zoetermeer moet verrijzen, zijn nog altijd schaatsbanen opgenomen maar de realisatie van het TranSportium is nu financieel dichtgetimmerd en zonder steun van KNSB en NOC*NSF mogelijk.  Met die onthulling denken de initiatiefnemers eind van deze maand hun slag te kunnen slaan, zo blijkt uit een rondgang langs goed ingevoerde bronnen. Ook partijen als het Haga Ziekenhuis en Van der Valk gaan toetreden. Die partners houden tot nog toe de kaken op elkaar.

Formeel houdt woordvoerder Cees den Bakker van het Transportium nog een slag om te arm. Hij zegt desgevraagd tegenover Omroep West: ‘We zijn hoopvol gestemd dat het TranSportium in Zoetermeer er gaat komen, al is het nog niet voor honderd procent rond. Naar verwachting hebben we eind van de maand goed nieuws over de komst van het TranSportium, in Zuid-Holland is grote behoefte aan ijs.' Toch lijkt niets meer de komst van het schaatsmekka annex topsportcentrum in de weg te staan.

Supercomplex

Met de bouw van het supercomplex is een bedrag van minimaal 200 miljoen euro gemoeid. De initiatiefnemers zwijgen er nog over, maar achter de schermen wordt de laatste hand gelegd aan overeenkomsten met betrokken ontwikkelaars. Die staan te trappelen om mee te doen. De tijd blijkt nu helemaal rijp om het TranSportium te bouwen, zo weten ingewijden. De initiatiefnemers hopen met de realisatie ook af te dwingen dat alsnog (inter)nationale schaatswedstrijden naar Zoetermeer komen, zeker omdat de gehoopte bouw van het schaatsstadion in Almere financieel allerminst rond lijkt te zijn.

Het TranSportium richt zich overigens niet alleen op de internationale topwedstrijden. Juist Zoetermeer wil een belangrijk trainingscentrum worden voor de schaaters. Daarnaast wordt een tweede ijsbaan ingericht om ook voor andere doeleinden te gebruiken. Bedrijven uit de automotive sector en de ruimtevaart die tijdens allerlei testen behoefte hebben aan glad ijs, hebben al toegezegd gebruik te willen maken van de baan.

Haga en Van der Valk

Het TranSportium wordt, in de ogen van de initiatiefnemers, nadrukkelijk meer dan een schaatsmekka. Zo wordt deze maand de laatste hand gelegd aan een overeenkomst met het Haga ziekenhuis, dat verantwoordelijk wordt voor het Sport Medisch Centrum in het complex. Met Van der Valk is een overeenkomst op komst over de exploitatie van een hotel. Daarnaast wordt het TranSportium een locatie voor topturnen, hierin speelt de Zoetermeerse turnvereniging Pro Patria een grote rol.

Inmiddels maken ook een duikcentrum en dus ook een tijdelijke wielerbaan onderdeel uit van de plannen. Die verplaatsbare wielerbaan wordt, net als in Ahoy Rotterdam en Omnisport Apeldoorn, aangelegd voor het (inter-)nationale baanwielrennen. Het plan is verder om in het nieuwe topsportcentrum bedrijven onder te brengen die zich bezighouden met voeding, wetenschappelijk onderzoek en gezondheidszorg, samengebracht met sport. Ook komt er ruimte voor indoorsporten als basketbal, zaalvoetbal en atletiek.

Aptroot enthousiast over komst TranSportium

De Zoetermeer burgemeester Charlie Aptroot is enthousiast over de komst van het TranSportium. Hoewel ook hij formeel niet wil bevestigen dat het plan achter de schermen financieel op orde is gebracht, zegt hij wel : 'Ik acht de kans heel groot dat het rondkomt. Ik ben heel optimistisch.' Eerder liet Aptroot al weten volledig achter de realisatie van het plan te staan, omdat het plan in zijn ogen wordt gedragen door private investeerders en betrouwbare partijen. Volgens de burgemeester ontstaat dankzij het Transportium 'een zeer hoogwaardige en duurzame topsportvoorziening in de Randstad.'

Eerder overigens liet de gemeente Den Haag weten over te gaan tot de bouw van een topsportcentrum in deze regio. Hiermee is in totaal circa 80 miljoen euro gemoeid. In de Haagse Sportcampus Zuiderpark komen twaalf collegezalen en diverse sportzalen, waaronder drie gymzalen en een danszaal. De topsporthal van de campus gaat plaats bieden aan 3.500 toeschouwers. Ook komt er een beachsporthal met zes speelvelden voor beachvolleybal en een speelveld voor beachsoccer.m Daarnaast maken een turnhal en twee hallen voor amateursport deel uit van het complex. Verder kan er gevoetbald worden op acht velden en wordt er een multifunctioneel kunstgrasveld en een beachcourt aangelegd.