Instellingen

'Van Aartsen moet zich actiever opstellen om incidenten zoals met diabetespatiënte te voorkomen'

Ahmed Marcouch

DEN HAAG - PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vindt dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen zich actiever moet opstellen om te voorkomen dat incidenten,zoals met diabetespatiënte Yosra, zich herhalen.

Het meisje werd afgelopen vrijdag hardhandig aangepakt door beveiligers van de HEMA op de Grote Markstraat in Den Haag, die merkten dat zij urine verloor in een pashokje in de winkel. Zij zagen haar daarbij aan voor een junk toen zij insuline wilde spuiten.

De beveiligers hebben haar vervolgens overgedragen aan de politie. Op het politiebureau werd haar uitleg over haar ziekte niet geaccepteerd. ‘Toen ik mijn medicijnen liet zien, zeiden ze: Dat is vast een truc om eerder weg te mogen uit de cel. Dat doen veel allochtonen‘, vertelde zij Omroep West.

Zorgen over relatie tussen politie en etnische groepen

Dit is volgens Marcouch een voorbeeld van hoe beveiligers en politie optreden richting etnische groepen in Den Haag. Hij maakt zich zorgen over de relatie tussen deze twee. ‘Ik krijg de laatste maanden te veel signalen en klachten over politieoptreden richting etnische groepen. Burgemeester van Aartsen moet transparanter zijn, actiever en offensiever in het uitleggen van wat er aan de hand is en wat er gebeurt om dit soort incidenten te voorkomen. De klachten kunnen we niet wegwuiven.'

De beveiligers hadden volgens Marcouch ook even kunnen wachten alvorens het gordijn van het pashokje open te duwen en ze hadden kunnen vragen wat er aan de hand is.

'Nazorg is op zijn plaats'

'Er is veel te veel geweld gebruikt. En dit moet verantwoord worden door de beveiligers, HEMA en door de politie. Het meisje is enorm geschrokken en enige nazorg is op zijn plaats. Er moet publiekelijk door de politie uitgelegd worden hoe er gewerkt wordt en hoe klachten worden beoordeeld en behandeld.'

De verantwoordelijkheid van het politieoptreden ligt volgens Marcouch bij de minister. Het Kamerlid heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie daarom opgeroepen voor het beantwoorden van vragen tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer, dinsdagmiddag.

Uitleg van minister

Marcouch: 'De minister moet uitleggen aan de samenleving wat er gebeurd is en hoe hij ervoor gaat zorgen dat dit niet meer gebeurt en wat hij gaat doen om de kwaliteit van het politiewerk te verbeteren.'