Instellingen

Aptroot: Geen onderzoek naar optreden politie in Houtbuurt Zoetermeer

ZOETERMEER - Het is nu onmogelijk om een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar het optreden van de politie tegen jongeren in Zoetermeer, eind augustus 2012. Er lopen nog officiële klachten van de jongeren. Die moeten in ieder geval eerst worden afgehandeld.

Dat zei de Zoetermeerse burgemeester Charlie Aptroot maandavond tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad. De politiek sprak voor het eerst openbaar over het ingrijpen in de Houtbuurt, nu al anderhalf jaar geleden.

Op 24 augustus 2012 werden op het Morapad twaalf mensen aangehouden. Ze zouden zwaar vuurwerk hebben afgestoken, geen identiteitspapieren hebben willen tonen en agenten hebben beledigd en bedreigd. De jongeren zelf beweren onschuldig te zijn en eisten een onafhankelijk onderzoek. Het Openbaar Ministerie ging ook niet tot vervolging over.

Arrestaties tijdens jaarwisseling

Daarna werd tijdens de jaarwisseling op het Borohout ook nog een groot aantal mensen gearresteerd. Van de acht die voor de rechter moesten verschijnen, kregen zeven wel een straf.

Volgens het Comité Houtbuurt in Actie! treedt de politie in het gebied onevenredig hard op. En sommige politieke partijen in de gemeenteraad vrezen dat de situatie tussen de jongeren en de politie uit de hand dreigt te lopen.

'Juist door optreden wordt het nu beter'

Maar de VVD in de raad en burgemeester Aptroot wijzen die suggestie af. De burgemeester zegt dat hij tijdens zijn kennismakingsronde door de stad was geschrokken door de situatie in het gebied. Juist het stevige optreden van de politie, keert de zaak nu ten goede. Bovendien zou een overgrote meerderheid van de bewoners ook blij zijn dat de rust in Houtbuurt is teruggekeerd. 'Ik denk dat een kleine groep veel kabaal maakt, maar dat 95, 96, 97 procent van de mensen opgelucht adem haalt', zei hij.

Aptroot verklaarde verder dat hij veel heeft gedaan om met de jongeren in contact te komen. Hij heeft ze op het stadhuis uitgenodigd en is naar een honk in de buurt gegaan. Maar in beide gevallen kwamen de jongeren niet opdagen. De burgemeester zegt nog steeds open te staan voor een gesprek.

'Wij willen lessen trekken'

PvdA, Lijst Hilbrand Nawijn, GroenLinks en SP in de betreuren het dat de gemeenteraad een brief van het actiecomité met een aantal vragen over het politieoptreden nog steeds niet heeft beantwoord. Die partijen willen daarom nu een debat over de zaak. Bovendien pleitten Nawijn en GroenLinks ook nog voor een onderzoek door een deskundige. Nawijn: ‘Ik steun de politie, maar ik wil dingen op papier zien om lessen te kunnen trekken. De bevoegdheden van de politie moeten ook worden gecontroleerd. Want wij zijn hier niet bij Poetin in Rusland, maar in Nederland.’

Maar dat onderzoek kan er dus volgens Aptroot niet komen. Wat er wel gaat gebeuren, werd maandag niet duidelijk. De gemeenteraad had onvoldoende tijd gereserveerd om daarover een oordeel te vellen.

'Overheid speelde discutabele rol'

De jongeren zelf spraken tijdens de bijeenkomst kort in en verdwenen daarna spoorslags. Zij eisen dat de politiek erkent dat er fouten zijn gemaakt. ‘De overheid heeft een bijzonder discutabele rol gespeeld’, aldus hun woordvoerder.