Instellingen

Politiemacht rolt Haagse jeugdbende op

DEN HAAG - Bij een grote politieactie is dinsdagochtend de harde kern van een jeugdbende uit Den Haag Zuidwest opgerold. Elf jongeren tussen de 17 en 20 jaar zijn in alle vroegte van hun bed gelicht. Volgens de politie maken ze deel uit van een inbrekersbende.

Mishandeling, intimidatie en bedreiging: een groep van ongeveer 70 jongeren zou de wijk al langere tijd in zijn greep houden. 'We krijgen veel signalen van bewoners', zegt een woordvoerder van de politie. 'De jongeren proberen over het gebied te heersen.' Het netwerk, zoals de politie het noemt, wordt inmiddels al een jaar in de gaten gehouden.

Tegen elf jongeren denken politie en justitie nu zo'n sterke zaak te hebben dat ze voor langere tijd van straat kunnen worden gehaald. Dinsdag werden ze in alle vroegte van hun bed gelicht. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor 25 inbraken in Den Haag en omstreken. Daarnaast zou sprake zijn van verzekeringsfraude, oplichting en openlijke geweldpleging.

200 agenten op de been

Bij de actie zijn dinsdag zo'n 200 agenten betrokken. 'Politie, politie!', echoot het rond 6.00 uur door de straten bij de Dreven en Gaarden. Op tien locaties op nog geen vierkante kilometer worden voordeuren opengeslagen en stormen speciale aanhoudingseenheden naar binnen.

De jongeren laten zich niet allemaal gemakkelijk afvoeren. Een van hen bespuugt in het voorbijgaan een cameraman, waarvoor een agent hem hardhandig berispt. Ook familieleden maken veel kabaal.

Na de arrestaties is de recherche aan de slag gegaan.