Instellingen

Bewoners Krimpenerwaard kunnen nog één keer inspreken over fusie

Het gemeentehuis van Schoonhoven
Het gemeentehuis van Schoonhoven

DEN HAAG - Inwoners van de vijf gemeenten in de Krimpenerwaard die worden samengevoegd kunnen nog één keer hun mening daarover geven.

De Tweede Kamer houdt op vrijdag 31 januari een hoorzitting over de fusie van Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist. Maatschappelijke organisaties en groepen bewoners kunnen spreektijd aanvragen. Burgers die alleen op persoonlijke titel spreken, worden niet toegelaten tot de hoorzittting.

Wethouders en gemeenteraadsleden uit het gebied mogen wel het hun zegje doen. De hoorzitting is een voorbereiding op een Kamerdebat later dit jaar. De herindeling van de Krimpenerwaard sleept zich al jaren voort. Onderzoekscommissies maakten een stapel rapporten over de noodzaak om één gemeente te maken, maar het besluit in de Kamer werd telkens uitgesteld.

Liever zelfstandig

In de gemeenten is nog steeds grote verdeeldheid over hun bestuurlijke toekomst. Er zijn gemeenten die zelfstandig willen blijven en anderen willen alleen fuseren als ook Krimpen aan den Ijssel meedoet. De nieuwe fusiegemeente zou met 51.000 inwoners te klein zijn.