Instellingen

Actie tegen Haagse jeugdbende: 'alle radertjes passen in elkaar'

DEN HAAG - Tweehonderd politiemensen doen dinsdagochtend mee aan de massale politieactie tegen een jeugdbende in Den Haag Zuidwest. Toch is van chaos geen sprake. Sterker: als bij een uurwerk vallen alle radertjes precies in elkaar. Tien locaties, tien teams. Elke verdachte krijgt dinsdagochtend een 'eigen' aanhoudingsteam op bezoek. Ongeveer zeven agenten per adres.

Door politieverslaggever Vincent Veenman

Het is nog midden in de nacht als de agenten worden gebriefd over de actie tegen de jeugdbende. Alles wordt tot in detail doorgenomen. 'Welke kant stappen jullie eigenlijk op nadat de deur is geforceerd', vraagt de teamleider aan een van zijn mannen. 'Naar rechts.' 'Prima. Heeft iedereen dat gehoord? Ze stappen naar rechts.'

6.00 uur stipt: 'Politie!'

Om 6.00 uur stipt moet het gebeuren, het is nog rustig op de weg. Sommige teams moeten onderweg even pauzeren om te voorkomen dat ze te vroeg zijn. Klokslag 6.00 uur klinkt een harde klap. En nog een. En nog een. Binnen een paar seconden is de deur opengebroken en staat het hele team binnen. 'Politie, politie', wordt er geroepen. Vanuit omringende straten klinken ook doffe klappen en het geklater van de metalen stormram. Alles gebeurt op ongeveer een vierkante kilometer.

Omwonenden

Het is opmerkelijk hoe omwonenden reageren op de politiemacht. Een man die zijn hond uitlaat, kijkt raar op als voor zijn neus een heel politieteam voorbij schuifelt, compleet met helmen en scherfvesten. Als de actie eenmaal begint gluren directe buren voorzichtig tussen de gordijnen door. Pas na een paar minuten gaat het raam op een kier, om beter te kunnen kijken.

Anderen krijgen er totaal niets van mee. Een dame staat in haar flatje rustig haar boterhammen voor het ontbijt te smeren en kijkt een kwartier lang niet op of om. Ze is zich totaal niet bewust van de politiemacht die onder haar raam voorbijtrekt.

Klodder spuug

De verdachte bij wie wij binnenvallen weet niet wat hem overkomt. Slaperig en versuft verschijnt hij onderaan de trap, stevig vastgehouden door een agent. Er wordt nog even gezocht naar zijn schoenen, maar uiteindelijk nemen ze hem op blote voeten mee de straat op.

Op weg naar buiten lijkt hij zich bewust te worden van wat hem is overkomen. Zijn gezicht verstart en zodra hij de cameraman ziet, mikt hij een fikse klodder spuug net boven de lens. De agent die hem meevoert brengt hem met een stevig knietje weer tot de orde: 'normaal doen!' De net ontwaakte verdachte lijkt zich van geen kwaad bewust: 'ik doe toch niks?!'