Subsidie voor LUMC-onderzoek naar levensverwachting

Leids Universitair Medisch Centrum, LUMC
Leids Universitair Medisch Centrum, LUMC
LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden en de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben samen 850.000 euro subsidie gekregen voor onderzoek naar de invloed van 'de familie' op de levensverwachting over de afgelopen tweehonderd jaar. Volgens het LUMC is het onderzoek 'uniek in de wereld'.
De wetenschappers gaan op zoek naar de samenhang tussen kindersterfte, vruchtbaarheid en levensverwachting binnen families in de afgelopen twee eeuwen. Het LUMC toonde eerder aan, dat erfelijke factoren in families bepalen of mensen jong sterven of juist heel oud kunnen worden.

Lange familielijnen

'Voor dit nieuwe onderzoek zijn langere familielijnen nodig, die zich uitstrekken over meerdere generaties', zegt Eline Slagboom, Moleculair Epidemiloog in het LUMC. 'Vandaar dat dit project de afgelopen tweehonderd jaar bestrijkt'. De gemiddelde levensverwachting is in Nederland toegenomen van 35 naar 83 jaar.
Daarnaast richt het onderzoek zich op omgevingsfactoren. 'Je moet dan denken aan  de sociale groep waartoe mensen behoorden, maar ook aan hun woonomgeving waarin bepaalde ziekten voorkwamen', zegt Angélique Janssens, Historisch-demograaf bij de Radboud Universiteit. 'Zo kwam in de negentiende eeuw in Zeeland veel malaria voor, terwijl elders mensen meer werden blootgesteld aan TBC.'

Vijf jaar onderzoek

De subsidie van 850.000 euro komt van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met het bedrag kunnen de wetenschappers vijf jaar lang onderzoek doen.