Instellingen

Zucht van verlichting na arrestaties in Den Haag Zuidwest

DEN HAAG - Opgelucht en verrast reageren bewoners van Den Haag Zuidwest na de aanhouding van een jeugdbende. Bij een grote politieactie werden dinsdagochtend vroeg elf jongeren van zeventien tot twintig jaar oud van hun bed gelicht.

Door Marcel van den Eng

‘Ik ben erg opgelucht dat de politie de jongeren heeft gearresteerd. Het is al maanden onrustig hier in de wijk. Eindelijk komt er nu een eind aan’, vertelt een vrouw die net uit de Drapeniersgaarde met haar auto wil wegrijden. De gearresteerden hebben volgens de politie in de regio Den Haag 25 inbraken gepleegd. Daarnaast worden ze verdacht van intimidatie en openlijke geweldpleging.  

Bij het openen van haar voordeur zegt een buurvrouw van één van de arrestanten meteen: ‘Het was klokslag zes uur. Normaal sta ik een uurtje later op als mijn zoontje wakker wordt. Maar dit keer werd ik gewekt toen een deur werd ingebeukt. Wat een herrie.’ De vrouw vraagt zich af hoe lang de verdachten achter de tralies verdwijnen.

Snel naar bed

Weinig bewoners kennen de arrestanten. ‘Ik weet alleen voor 100 procent zeker dat één van hen in een gezin met kleinere kinderen woont’, weet een andere buurvrouw die eerder zelf te maken heeft gehad met een poging tot inbraak. Ze zag ook hoe politieagenten de deur van het huis van één van de gearresteerden binnendrongen. Daarna zei de vrouw weer snel naar bed te zijn gegaan.

Uit angst voor represailles durven veel mensen hun mond niet open te doen, laat staan voor camera of alleen microfoon. De politie vermoedt dat een groep van zeventig jongeren al lange tijd Den Haag Zuidwest terroriseert.