Instellingen

Spies houdt toezicht op partijgiften

Liesbeth Spies
Liesbeth Spies

DEN HAAG - Oud-minister en oud-gedeputeerde Liesbeth Spies gaat een commissie leiden die minister Plasterk adviseert op het gebied van partijfinanciering. Dat schrijft Plasterk aan de Tweede Kamer.

Partijen moeten sinds vorig jaar meer zicht geven op hun inkomsten. Volgens een nieuwe wet moet bij donaties hoger dan 4500 euro de gever openbaar gemaakt worden. Alle giften boven de 1000 euro moeten worden geregistreerd. De commissie onder leiding van Spies gaat de minister adviseren in uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld als donateurs vanwege veiligheidsredenen niet bekend willen worden.

Ook gaat de CDA-politica uit Alphen aan den Rijn adviseren over op te leggen boetes. Naast Spies bestaat de commissie uit de oud-Kamerleden Anker (ChristenUnie) en Irrgang (SP).

PVV houdt giften geheim

Bij de behandeling van de wet over partijfinanciering was vooral de PVV mordicus tegenstander van de voorschriften. Die partij krijgt, omdat ze geen leden heeft, geen subsidie en is dus helemaal afhankelijk van giften. Volgens de PVV willen veel donateurs graag anoniem blijven.