Instellingen

'Strengere regels vuurwerk helpen niet tegen overlast'

Vuurwerk achterbak
Vuurwerk achterbak

DEN HAAG - De vuurwerkoverlast en (letsel)schade door vuurwerk worden nauwelijks beperkt als gemeenten meer vrijheid krijgen in het bepalen van vuurwerkregels. Dat stelt de belangenvereniging Pyrotechniek Nederland die opkomt voor alle bedrijven die met vuurwerk werken.

De vereniging reageert op het voorstel van Den Haag en andere grote steden om de verkoop van vuurwerk aan banden te leggen. 'Dit is enkel een signaal afgeven, maar het werkelijke probleem van het illegale vuurwerk, wordt niet aangepakt', zegt voorzitter Leo Groeneveld van de belangenvereniging.


De vier grote steden overleggen dinsdag met elkaar over onder meer een voorstel aan het kabinet om gemeenten meer vrijheid te geven bij het vaststellen van vuurwerkregels. Groeneveld stelt dat 'uit allerlei onderzoeken en cijfers' blijkt dat overlast, schade aan objecten en letselschade vooral worden veroorzaakt door illegaal vuurwerk en zelfgemaakte vuurwerkprojectielen.'

Meer illegaal vuurwerk door regels

'Alleen oogletsel wordt vaak nog veroorzaakt door legaal vuurwerk; de babypijltjes waarmee mensen op elkaar schieten', zegt de voorzitter. Hij vreest dat strengere regels voor consumentenvuurwerk het kopen van illegaal vuurwerk alleen maar aantrekkelijker maakt.