West-Safari: Klein Nieuws Ophaaldienst aait blaarkopkaaskoeien in Warmond

WARMOND - Theo Warmerdam is gelukkig als hij in zijn stal bij Warmond aan zijn blaarkopkoeien ziet hoe gelukkig zíj zijn hem weer te zien. 'Een blije koe geeft beter melk, dus betere kaas.'
Deze week zijn de West-safariverslaggevers Lisa Bom en Hans Otte begonnen met het ophalen van klein nieuws in de hele regio. Woensdag is dat in Warmond, aan de rand van de Kagerplassen.
Boer Warmerdan is net zijn koeien aan het voeren. Zij krijgen kuilgras, dat vorig jaar is gemaaid en vervolgens is ingekuild. De koeien in zijn stal zijn Groningse blaarkoppen, te herkennen aan hun egaal bruine of zwarte lijf en witte kop, met alleen rond de ogen een bruine of zwarte vlek, de zogenaamde blaar. Groningse koeien werden in de Gouden Eeuw door de VOC rondom Leiden uitgezet voor de proviandering van de grote schepen.
De Groninger Blaarkop, een egaal zwarte of rode koe met een witte kop en een grote ronde blaar om de ogen, wordt wel de Panda onder koeienrassen genoemd. Het is nu een zeldzaam koeienras waarvan er nog maar 1000 op de wereld zijn. Ruim vijftig daarvan staan er bij Warmerdam in de stal.

Leidse kaas

Blaarkoppen zijn de echte kaaskoppen. 'Het zijn de ideale koeien om kaasmelk te produceren', zegt de zelfkazende melkveehouder. 'Ze zijn sterker, geven vette en eiwitrijke melk, hebben minder ziektes en hebben dus ook niet zo vaak medicijnen of de veearts nodig. En dan neem ik voor lief dat ze misschien wat minder melk geven'.
'Er wordt door de familie Warmerdam al zeker vier eeuwen Boeren-Leidse kaas gemaakt. Mijn familie doet dat hier in Warmond sinds de jaren '20 van de vorige eeuw', aldus Warmerdam. Zijn boerderij die een paar honderd meter verderop staat, De Sophiahoeve, werd gebouwd door grootvader Jan Warmerdam. Hij kwam uit Voorhout, en bouwde in 1923 een nieuw bedrijf aan de Wasbeeklaan in Warmond.

VOC

Je herkent Boeren-Leidsekaas aan de roodbruine kleur van de korst met daarin twee gekruiste sleutels uit het stadswapen van Leiden. Leidse kaas is een magere 30+-kaas, die met komijn op smaak wordt gebracht.
'Ook dat komt uit de tijd van de VOC in de zestiende eeuw', weet hij uit de overlevering. 'De kaas die toen werd gemaakt was na het afromen van de melk heel droog en mager. De VOC bracht specerijen zoals komijn uit Indië mee. Toen bleek dat magere komijnenkaas de enige was die rond de evenaar, waar het tropisch warm is, niet smolt. En kaas was een belangrijke bron van eiwitten voor de bemanning van de schepen, waarop natuurlijk nog geen koelkast was.'
De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Heb je ook een leuk onderwerp vioor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl <mailto:westsafari@omroepwest.nl> en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.