Grote beurt voor Grote Marktstraat Den Haag

DEN HAAG - De grootschalige vernieuwing van de Haagse Grote Marktstraat begint woensdag. In de periode daarna krijgt het belangrijkste winkelgebied van Den Haag nieuwe bestrating en meubilair. Ook komen er grote kroonluchters te hangen.
De herinrichting gebeurt in fasen. Het gedeelte tussen de Wagenstraat en Voldersgracht is als eerste aan de beurt. Alle werkzaamheden moeten in 2015 klaar zijn.
Het doel van de operatie is volgens de gemeente het aantrekkelijker maken van de Haagse binnenstad. De straat wordt ingericht als winkelboulevard en krijgt luxe bestrating, statige banken en bijzondere verlichting.

Onderscheid tussen fietsroute en voetgangersgedeelte

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan een goed onderscheid tussen de doorgaande fietsroute en het voetgangersgedeelte. Dit moet de veiligheid voor alle bezoekers en gebruikers ten goede komen, aldus de gemeente.
Oorspronkelijk zouden er op een aantal markante plekken in de straat enorme kroonluchters van ontwerpster Lana du Croq worden opgehangen. Maar dat ontwerp moest worden aangepast, omdat de verlichting te zwaar bleek. Nu komen er iets lichtere exemplaren te hangen.

Meer ruimte voor de fiets

Veel aandacht is er ook voor het parkeren van fietsen. De afgelopen tijd is er al veel stallingsruimte bijgekomen. Wie met de fiets naar het centrum komt kan deze gratis stallen in de Biesieklettes Grote Markt, Buitenhof, Spuiplein, Driehoekjes en Voldersgracht.
Ook wordt er meer ruimte voor de fiets gemaakt. Zo komen er extra stallingsplaatsen in fietsparkeervakken die in de zijstraten en directe omgeving van de Grote Marktstraat worden aangelegd.