Haagse Stadspartij: Politie ging lomp om met demonstranten

DEN HAAG - De Haagse Stadspartij (HSP) wil opheldering van burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) over het optreden van de politie tijdens de demonstratie tegen politiegeweld, van 28 december 2013. Fractievoorzitter Joris Wijsmuller: 'Ik heb de indruk dat de politie niet erg professioneel en tamelijk lomp is omgegaan met een klein groepje demonstranten.'
Op 28 december demonstreerden zo'n 50 mensen tegen de burgemeester en de politie Den Haag. De demonstranten zijn van mening dat er racisme heerst bij de politie en de gemeente Den Haag. De directe aanleiding voor het protest was de uitspraak in de zaak-Rishi, waarbij de agent die de 17-jarige Rishi doodschoot op Station Hollands Spoor werd ontslagen van rechtsvervolging.
De HSP heeft vragen gesteld over de manier waarop de politie heeft gecommuniceerd met de organisatoren en het slot van de demonstratie. Rond het einde van de protestmars raakten politie en demonstranten slaags. Drie mensen werden aangehouden en één demonstrant werd veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur.

De-escalatie heeft meer aandacht nodig

Volgens de HSP waren de schermutselingen niet nodig. 'De-escalatie en conflictbeheersing mogen wat mij betreft wel wat meer aandacht krijgen bij de politie, want dit was totaal onnodig', aldus fractievoorzitter Wijsmuller.