Lid Haagse jeugdbende: 'We moeten ons een tijdje rustig houden'

DEN HAAG - Leden van de criminele jeugdbende in Den Haag Zuidwest houden zich voorlopig even stil. Dat zegt één van de bendeleden woensdag in dagblad Trouw. Bij een grote politieactie is dinsdag de harde kern van de jeugdbende opgerold.
Elf jongeren tussen de 17 en 20 jaar werden in alle vroegte van hun bed gelicht. Volgens de politie maken ze deel uit van een inbrekersbende. Mishandeling, intimidatie en bedreiging: een groep van ongeveer zeventig jongeren zou de wijk al langere tijd in zijn greep houden.
In Trouw vertelt de 22-jarige Chalid (gefingeerde naam) dat hij onderdeel is van het netwerk. 'Nu moeten we eerst schuilen. Anders worden wij straks ook opgepakt. Ons een tijdje rustig houden en dan langzaam contact met elkaar zoeken om onze groep vrienden weer bij elkaar te krijgen', zegt hij. Volgens het Marokkaanse bendelid gaan jongens tijdelijk naar andere steden of naar Marokko om bij familie te logeren.

'Iedereen helpt mee'

Familieleden, gezinsleden en buren helpen allemaal mee aan de criminele infrastructuur, zegt Chalid. 'Ja, iedereen doet mee en helpt mee. Ook zij profiteren van de buit.'