Demonstratie tegen politiegeweld: 'Het was een uitermate opgefokte groep'

DEN HAAG - De politie heeft juist goed opgetreden tegen de demonstranten tegen politiegeweld eind december. Dat zegt journalist Chris Klomp die verslag deed op zijn blog van de demonstratie. De Haagse Stadspartij wil opheldering van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen over het politieoptreden.
De partij heeft de indruk dat de politie 'lomp' is omgegeaan met de demonstranten.
Klomps verslag wint aan relevantie nu er kritische vragen zijn gesteld. De journalist vindt dat de politie juist goed heeft gehandeld en snapt niet dat de demonstranten de schuld van het geweld tijdens de bijeenkomst bij de politie leggen.

'Racisme bij politie en gemeente'

Op 28 december demonstreerden zo'n vijftig mensen tegen de burgemeester en de politie Den Haag. De demonstranten zijn van mening dat er racisme heerst bij de politie en de gemeente Den Haag.
De directe aanleiding voor het protest was de uitspraak in de zaak-Rishi, waarbij de agent die de 17-jarige Rishi doodschoot op Station Hollands Spoor werd ontslagen van rechtsvervolging.
'Opgefokte demonstranten'
Op zijn blog beschrijft Klomp de groep actievoerders als een 'uitermate opgefokte groep ‘demonstranten’.  'Ze riepen luidkeels dat de politie racistisch is. Bloed aan hun handen. Fuck the police.'
Toen de betoging op zijn eind liep kwam het tot een confrontatie tussen de politie en de demonstranten, twee mensen werden aangehouden.

'Actie is reactie'

Klomp zegt: 'Er ontstaat een agressieve sfeer en vanuit het kamp van de demonstranten is duidelijk een slaande beweging met een stok waarneembaar.'
'Actie is altijd reactie. Als je iedere minuut van de dag zo ontzettend bezig bent met je eigen gelijk en en je eigen rechten, dan is het blijkbaar heel erg eenvoudig om je plichten te vergeten. Als je schreeuwt om echte democratie, maar tegelijkertijd anarchie voorstaat, dan heb je ergens een paar stations gemist in je leven' , schrijft Klomp op zijn blog.
De politie heeft nog niet gereageerd. Intern gaat bij de politie wel rond dat de agenten tijdens de bewuste demonstratie tot het uiterste werden getergd en dat ze zich maximaal hebben ingezet om het rustig op te lossen.