Instellingen

Oranje verslaat Duitsland in kwartfinales hockey in India

Seve van Ass in Oranje
Seve van Ass in Oranje

DEN HAAG - De Nederlandse ploeg lijkt bij de Hockey World League in India net op tijd in vorm te komen. Oranje versloeg woensdag grootmacht Duitsland in de kwartfinales met 2-1. De ploeg van bondscoach Paul van Ass speelde de beste wedstrijd tot dusver van het eindtoernooi. Vrijdag wacht Australië of India in de halve finales.

Na de teleurstellende groepsfase, afgesloten in poule B op de derde plaats met 4 punten uit drie duels, kwam het er woensdag voor bondscoach Van Ass echt op aan. De baas van Oranje had absoluut een overwinning tegen Duitsland nodig om de toenemende kritiek het hoofd te bieden. Een plaats buiten de top-4 tijdens het laatste toptoernooi in de aanloop naar het WK in Den Haag (31 mei - 15 juni) had tot een zeer onrustige voorbereidingsperiode rond de Nederlandse selectie en de technische staf geleid.

Nederland leek licht favoriet tegen de Duitse ploeg, die het in India zonder drie topspelers (Fürste, Zeller, Müller) moet stellen. De olympisch en Europees kampioen veroverde in de poulefase ook slechts 4 punten. Met nederlagen in de EK-finale 2011 en de olympische finale van Londen 2012 koesterde Oranje ook de nodige revanchegevoelens tegen de 'eeuwige' rivaal.

Vliegende start

De Nederlandse ploeg had in New Delhi een vliegende start. Binnen 6 minuten leidde Oranje met 2-0 dankzij treffers van Mink van der Weerden (strafcorner) en Seve van Ass. De ietwat lankmoedige Duitse ploeg begon daarna pas serieus aan de boeiende wedstrijd, die een open en vrijwel gelijkwaardig karakter had.

Bij vlagen toonde Nederland het sprankelende aanvalsspel, dat Van Ass zo graag ziet. Rogier Hofman en Jeroen Hertzberger verzuimden evenwel de score voor de rust verder uit te bouwen. Met enkele prima reddingen voorkwam doelman Jaap Stockmann een Duitse treffer.

WK Hockey in Den Haag

Het WK hockey vindt dit jaar in Den Haag plaats. Het toernooi begint op 31 mei. De wedstrijden zijn live te volgen op Omroep West, officiële mediapartner van het toernooi.